„Синята граница" на Цветанов помагала за Шенген

„Синята граница" на Цветанов помагала за Шенген
Целта на проекта е да се повишат техническите възможности на България в контрола на външните граници на ЕС. Снимка: МВР
A A+ A++ A

Изграждането на интегрираната система е доказателство за ангажимента на българското правителство за осигуряване на надеждна външна граница на Европейския съюз, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Това той направи, след като откри Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница в Свиленград, съобщиха от МВР.

Цветанов посочи, че с тези 58 километра модерни технологии за охрана в зоната на най-голям миграционен натиск България надгражда постигнатото в сигурността на Шенген.

Той уточни, че предстои включването в системата и на останалата част от българо-турската граница.

„Със системата „Синя граница" ние реализираме стратегията за интегрирано гранично управление за предотвратяване на съвременните заплахи – тероризъм, трафик на хора и наркотици", заяви министърът.

Главна дирекция „Гранична полиция" реализира проект по Инструмента Шенген за изграждане на интегрирана система за контрол и наблюдение на българо-турската граница в участъка от ГКПП Капитан Андреево до ГКПП Лесово.

Целта на проекта е да се повишат техническите възможности на България в контрола на външните граници на ЕС. Стойността му е над 12 000 000 евро. Средствата са осигурени изцяло чрез национално финансиране.

Проектът е изпълнен в периода 2010 – 2012 г. от консорциум „Ериксон Словакия – България".

Структурата на интегрираната система включва отделни йерархични нива – периметрова сигнално-охранителна система, стационарни и мобилни постове за техническо наблюдение, локален и регионален координационни центрове.

Периметровата сигнално-охранителна система е разположена в непосредствена близост до държавната граница. Тя включва сензори и термовизионни камери.

Данните от сензорите и видеоизображението от камерите за наблюдение се предават чрез изградената комуникационна мрежа за достъп до стационарните постове. Чрез опорната комуникационна мрежа те постъпват в координационните центрове.

Мобилните постове за техническо наблюдение са базирани на високопроходими моторни превозни средства, оборудвани с мултисензорни системи за видеонаблюдение.

Информацията от воденото наблюдение се предава в реално време посредством безжична мрежа за комуникация към стационарните постове и оттам – към координационните центрове.

Стационарните постове за техническо наблюдение са разположени на стратегически височини в близост до държавната граница. Оборудвани са с радиолокационна станция и мултисензорна система за наблюдение, включваща дневна и термовизионна камера и лазерен далекомер.

Освен наблюдение, постовете обединяват, обработват и предават дистанционно постъпващата информация от всички други елементи на периферната система.

Системи за непрекъсваемо захранване с ток и дизелови генератори гарантират работоспособността на постовете при всякакви условия.

Локалният координационен център е разположен в сградата на ГПУ Свиленград. Оборудван е с работни места за трима оператори и един главен оператор.

Мониторите на всяко работно място изобразяват актуалната ситуационна картина в района на интегрираната система. Постъпващата в координационния център информация дава възможност за своевременна реакция на граничните патрули при установяването на нарушения. Информацията се записва в база данни и се архивира.

Регионалният координационен център е разположен в РД „Гранична полиция" – Елхово.

Оборудван е с две работни места за оператори и едно за главен оператор. Осъществява общо администриране на интегрираната система и централизирано управление на силите съобразно оперативната обстановка.

Цялата информация, налична в локалния координационен център, включително и архивите, е достъпна и в регионалния, като двете бази данни са изцяло синхронизирани.

В съчетание с високото ниво на подготовка на служителите от ГДГП, системата гарантира 100-процентова ефективност на граничното наблюдение в участъците с най-силен миграционен натиск, твърдят от МВР.

От въвеждането на системата в експлоатация до момента всички лица, предприели опит за нелегално преминаване в наблюдаваните участъци, са задържани, посочват още от ведомството.

#Цветан Цветанов #вицепремиер #министър на вътрешните работи #Свиленград #България #Турция #граница #Шенген #Европейския съюз #гранична полиция #МВР #Капитан Андреево #Лесово #ЕС #България #Словакия #Елхово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници