Дянков „паркира“ държавни ретроколи в двореца „Кричим“

Дянков „паркира“ държавни ретроколи в двореца „Кричим“
Финансовият министър Симеон Дянков иска да затвори всички държавни ретроколи в двореца в Кричим. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Финансовият министър Симеон Дянков иска да затвори всички държавни ретроколи в двореца в Кричим.

С возилата, стопанисвани от Национална служба за охрана (НСО), ще бъде попълнен музей в царския дворец, който държавата отказа да върне на Симеон Сакскобургготски, предаде бТВ.

В началото на юли стана ясно, че дворецът, за който Върховният касационен съд реши, че не е собственост на Симеон Сакскобургготски и сестра му, ще бъде отворен за посетители.

Ако идеята на вицепремиера се осъществи, вероятно гражданите ще могат спокойно да разгледат автомобилите, с които са се возили официалните гости на страната.

Преди три години държавата печели около 500 000 лв. от старите автомобили „Чайка" в гаража на НСО. Имало е и колекционери, които са си тръгнали с по няколко ретроколи. В гаража на службата обаче остават още забележителни автомобили.

Кадилакът идва от САЩ през 1956 г., но се движи и до днес. Зад океана тогава цената му е била 24 000 долара, а днес не е ясна, тъй като никога не е обявяван за продажба.

До 90-те години всички официални гости са се возили и в Мерцедес Пулман Ландолет. Ако се изложи на търг, началната му цена ще е 500 000 евро.

Хиляди струват и 20-те „Чайки", както и личните джипове на Тодор Живков. В гаража на НСО те правят компания на новите бронирани коли, които не достигат.

#Симеон Дянков #Кричим #дворец „Кричим“ #музей #Тодор Живков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници