Пратеникът на ООН: Сирия е мисия почти невъзможна

Пратеникът на ООН: Сирия е мисия почти невъзможна
Новият специален пратеник на ООН за Сирия – 78-годишният алжирски дипломат Лакдар Брахими, смята мисията си в арабската страна за почти невъзможна. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Новият специален пратеник на ООН за Сирия – 78-годишният алжирски дипломат Лакдар Брахими, смята мисията си в арабската страна за почти невъзможна.

„Започвам тази работа с отворени очи и без илюзии. Знам колко трудно е – почти невъзможно. Не мога да кажа невъзможно – почти невъзможно е“, заяви Лакдар Брахими в интервю за Би Би Си, цитирано от БГНЕС.

Алжирецът заменя на позицията в Сирия Кофи Анан, който се отказа от миротворческата си мисия, защото вече не виждал начини за постигането й.

Като бивш външен министър на Алжир Лакдар Брахими е бил участник в други трудни мисии на ООН, включително като пратеник на организацията за Афганистан и преговарящ между страните в ливанската гражданска война.

Анализатори коментират, че Брахими има добра репутация, знае арабски и познава арабската политика и назначението му е било добре прието.

Самият пратеник обаче добавя, че се притеснява от новата си роля заради бездействието на международната общност в Сирия.

„Страхувам се от тежестта на отговорността. Хората казват: хора умират и какво правите вие? А ние не правим много. Това само по себе си е ужасна тежест“, казва Лакдар Брахими.

По думите на международния пратеник засега той не вижда пукнатини в стената, до която е достигнал Кофи Анан – безотказно сирийско правителство, увеличаване на насилието от страна на бунтовниците и парализиран Съвет за сигурност на ООН.

Лакдар Брахими настоява за политическа промяна в Сирия, но отказва да заяви дали това включва смяна на президента Башар Асад.

„Промяната не може да е козметична. Ще има нов ред, но аз не знам кои ще са хората в него. Това ще остане сирийците да решат“, коментира пратеникът на ООН.

Международният пратеник също така търси дистанция и от бунтовниците.

„Моля ви, не забравяйте, че аз не се включвам в движението ви. Аз работя за две международни организации – ООН и Арабската лига, и не говоря същия език като вас“, отбелязва Лакдар Брахими.

#Арабска лига #Лакдар Брахими #Башар Асад #Сирия #ООН #Алжир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници