Български туроператор иска по 1800 долара от руски клиенти на фалирала компания

Български туроператор иска по 1800 долара от руски клиенти на фалирала компания
Български туроператор поиска от руски туристи да платят повторно между 500 и 1800 долара за нощувки, вече платени на фалиралата руска компания „Чери тур“. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Български туроператор поиска от руски туристи да платят повторно между 500 и 1800 долара за нощувки, вече платени на фалиралата руска компания „Чери тур“.

В България почиват около 250 клиенти на компанията „Чери Тур“. Нейният генерален директор Дмитрий Черепов заяви, че билетите и престоят на летовниците са напълно платени.

Компанията Vassy, приемащ партньор на руския туроператор, поиска в понеделник от над 50 туристи отново да заплатят за хотелския си престой. Около 40 от тези туристи са жители на Калининград.

Туристите не са получили обратно паспортите си, алармира директорът на пресцентъра на Руския съюз на туристическата индустрия (РСТ) Ирина Тюрина, цитирана от РИА „Новости“ и БГНЕС.

„Парите са искани от приемащата компания Vassy, която мотивира това с факта, че на нея не й е платено от „Чери тур“, и заплашва да изгони хората от хотелите“, казва Ирина Тюрина.

„Полетите са платени, но хотелите не са. Приемащата компания мотивира това с факта, че ако хората платят втори път, те ще получат парите си от финансовите гаранции на руския туроператор. Това наистина е така, но приемащият туроператор няма право да иска нищо от туристите, защото няма договор с тях. Те знаят, че туристите са си платили, иначе не биха пристигнали. Никой не е задължавал българската компания да работи в дълг с руския партньор, това е било нейно решение. Освен това туристите може да нямат възможност да платят втори път“, подчертава Ирина Тюрина.

РСТ се е обърнал към Федералната агенция по туризъм с молба да се осъществи връзка с българския министър на туризма Делян Добрев.

„Зная, че с него вече е говорено и компанията Vassy е била предупредена, че се държи недопустимо по отношение на туристите“, добавя представителката на РСТ.

По думите й в България има около 250 туристи на „Чери тур“.

Компанията „Чери тур“ официално фалира на 2 септември 2012 г., което доведе до блокиране на стотици руски туристи в Хърватия.

Тамошните туроператори твърдят, че трябва да получат от „Чери тур“ стотици хиляди евро. Размерът на финансовата застраховка на „Чери тур“ е 30 млн. рубли (около 1,5 млн. лв.).

#руски туристи #Делян Добрев #Ирина Тюрина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници