Северна Корея напредвала в изграждането на ядрен реактор

Северна Корея напредвала в изграждането на ядрен реактор
Според МААЕ сателитни снимки показват редица дейности на места, където за КНДР се предполага, че е провеждала ядрени опити през 2006 и 2009 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Северна Корея е отбелязала значителен прогрес през последната година в изграждането на ядрен реактор с лека вода, което може да увеличи капацитета на Пхенян за производство на материал за ядрено оръжие.

Според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) сателитни снимки показват редица дейности на места, където за КНДР се предполага, че е провеждала ядрени опити през 2006 и 2009 г., предаде „Ройтерс”, цитирана от „Дневник”.

„Без достъп до тези места агенциятa няма как да проведе техническа преценка за целта на тези дейности и дали е бил използван ядрен материал", пише МААЕ в годишният си доклад, публикуван в четвъртък.

Северна Корея твърди, че се нуждае от ядрена енергия за производство на електричество, но освен това се хвали с възможностите си за ядрена отбрана и търгува с ядрени технологии със Сирия, Либия и вероятно Пакистан и Мианма.

Предполага се, че властите в Пхенян планират провеждането на трети ядрен опит.

Северна Корея стана и първата страна, която се оттегли от договора за неразпространение на ядрено оръжие през 2003 г.

Страната отказва достъп на експерти от МААЕ до обектите си и по този наруши обещанието си от февруари тази година за прекратяване на ядрените опити.

През май уебсайтът 38North.org съобщи, че Северна Корея е продължила строителството на експериментален реактор с лека вода, след прекратяване на работата през декември 2011 г.

Според специализирания сайт, който се поддържа от американско-корейския институт „Джон Хопкинс", когато работи, реакторът би могъл да произвежда достатъчно материал за по една атомна бомба година.

Ако същревременно има действаща програма за обогатяване на уран, това би позволило на Северна Корея значително да увеличи броя на ядрените устройства, които може да произведе.

Според МААЕ в изграждането на реактора има значителен прогрес в сравнение с миналата година.

Напредъкът включва и поставянето на купол на сградата, в която се намира реакторът, както и индикации за добавянето на други компоненти.

Според доклада на МААЕ е била изградена и система за изпомпване на вода за охлаждане от реката до реактора.

#Джон Хопкинс #Мианма #Пакистан #Либия #Сирия #МААЕ #Международната агенция за атомна енергия #Пхенян #Северна Корея #КНДР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници