Франция изгони още близо 200 роми от катуните им

Франция изгони още близо 200 роми от катуните им
Френското правителство продължава с принудителното прогонване и разрушаване на нелегалните лагери на роми, без да предлага алтернатива на техните обитатели. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Стотина роми, в това число 20-ина деца, бяха изгонени от катун в Марсилия, докато в същото време друг табор беше разформирован в парижкото предградие Кретей в четвъртък.

В Марсилия ромите бяха прогонени въз основа на две съдебни решения, уточнява местната префектура, цитирана от АФП и БГНЕС.

В същото време 11 роми, обитавали други катуни в Марсилия, ще бъдат изпратени в родните си страни в рамките на процедурата, с която се улеснява тяхното завръщане.

В Кретей 64 роми, от които 17 деца, бяха преместени в други лагери в съседни общини, посочват префектурата и правозащитници.

Ден по-рано експерти от ООН призоваха френското правителство да се съобразява с европейските и международните норми за правата на човека срещу дискриминация.

Френското правителство продължава с принудителното прогонване и разрушаване на нелегалните лагери на роми, без да предлага алтернатива на техните обитатели, въпреки критиките на международните институции.

Предполага се че на френска територия пребивават близо 15 000 роми, които живеят в нелегални лагери около големите градове.

#Франция #роми #катун #ООН #дискриминация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници