Отстъпката за газа – победа за Добрев, капитулация за БСП

Отстъпката за газа – победа за Добрев, капитулация за БСП
Според Добрев новата договорка е, че „Южен поток" ще бъде с проектно финансиране, което означава, че тези собствени средства, които са необходими, са сведени до абсолютния минимум. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От 1 декември най-вероятно ще започне строителството на морската част от „Южен поток" и затова за Русия е важно да вземе своето решение, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Ако не сме взели окончателно инвестиционно решение дотогава – това означава, че те ще строят една тръба, която опира в България, посочи още Добрев, цитиран от БНР.

По думите му до 15 ноември най-късно трябва да приключат и преговорите за цената и параметрите на новите договори за газа от Русия, влизащи в сила от 1 януари 2013 година.

Добрев заяви, че е нужно те да бъдат подписани до 15 ноември, защото „все пак трябва да имаме достатъчно време нашите фирми и потребители в България да се запознаят с новите условия”.

„Конкретно за „Южен поток" най-голямото наше притеснение беше собственото участие на акционерите – „Газпром" и БЕХ”, каза още министърът.

В акционерното споразумение беше записано, че те ще осигурят собствени средства за финансиране на проекта в размер на 30% .

„Предварителните разчети показват, че този проект ще струва повече от 3.5 млрд. евро, което означава, че средствата, които ние трябва да дадем, са повече от 1 млрд. лева. Това беше нашето основно притеснение”, допълни той.

Според Добрев новата договорка е, че проектът ще бъде с проектно финансиране, което означава, че тези собствени средства, които са необходими, са сведени до абсолютния минимум – сумата е символична.

Той добави, че не може да посочи точния размер на сумата, защото е подписан договор за конфиденциалност и ще навреди на преговорните позиции.

„Подписването на отстъпката на цената на газа от Русия се забави, защото тази отстъпка се обвързваше с напредък по проекта „Южен поток", а ние нямахме готовност през април да подпишем такъв обвързващ документ за „Южен поток", защото имахме неща, които все още не бяхме изяснили”, обясни още икономическият министър.

От понеделник отстъпката вече е факт, в сила от 1 април тази година. Всички платени суми от „Булгаргаз" в периода от април досега ще бъдат намалени съответно със средна отстъпка 11.1%, както и сумите оттук до края на годината.

Депутатът от БСП Петър Димитров обаче разкритикува споразуменията.

„Редица западноевропейски държави от 1 януари тази година получиха намаление от 15%. Ние май месец постигнахме 11%, т.е. значително по-малко и те са до края на тази година, т.е.какво ще бъде за следващата година отново зависи дали ще сме послушни по темата „Южен поток", посочи Димитров.

„Така че по тази тема образно казано България отново капитулира пред великите и се съгласи очевидно с външнополитическите искания. Това много силно прозира и от появата на „Уестингхаус" по проекта за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй", смята Димитров.

#Южен поток #Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма #Русия #България #газ #Газпром #БЕХ #Булгаргаз #БСП #Петър димитров #Уестингхаус #АЕЦ „Козлодуй"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници