БСП: Раздават пари на избрани общини заради изборите

БСП: Раздават пари на избрани общини заради изборите
A A+ A++ A

Върху общините е оказван натиск да вдигат местните данъци и такси, заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП Дора Янкова.

От левицата коментираха във вторник проекта на Закон за публичните финанси и методиката на Министерството на финансите за оценяване на финансовото състояние на общините, предаде БГНЕС.

Дора Янкова е убедена, че от тази методика ще спечелят само най-богатите общини.

„Догодина ще се наливат много пари с изборна цел в големите общини", коментира тя и подчерта, че трябва да има еднакво отношение към общините, защото това е отношение към гражданите, а не към кметовете и към това от коя партия са.

„Няма как общините да преглътнат това, че им се отнемат правомощия. Има разделения на властите и няма как един министър, било то финансов, да си издърпа всички правомощия и кметовете да стоят пред него като ученици", каза още тя по повод готвените законови промени в сферата на публичните финанси.

Депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски също е на мнение, че финансовото министерство е направило методиката, за да утвърди метод за раздаване на средства в предизборната година, която предстои.

„Ще настоявам държавата да спре да мери с рейтинги общините и на тази база да раздава пари на симпатични общини. От Коалиция за България ще направят предложения за промени в новия Закон за публичните финанси, тъй като смятат, че така предложеният от изпълнителната власт вариант нарушава Европейската харта за местното самоуправление и изземва права на общините и кметовете да управляват ресурсите, които те генерират”, посочи той.

Димчо Михалевски попита публично финансовия министър Симеон Дянков защо над 100 милиона лева допълнително бяха предоставени на определени български общини без санкцията на Народното събрание.

Червеният депутат е убеден, че политиката на ГЕРБ е „за едните може, за другите – не може".

#БСП #Дора Янкова #Министерството на финансите #Димчо Михалевски #Коалиция за България #Симеон Дянков #финансов министър #ГЕРБ #общини #Народното събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници