Коронавирусът покоси още хора в Европа, в Китай нови 1700 са болни, светът е в шах

Коронавирусът покоси още хора в Европа, в Китай нови 1700 са болни, светът е в шах
A A+ A++ A

Броят на починалите в Китай от новия коронавирус достигна 170 души, а над 1700 нови случая на заразени бяха установени в страната, съобщи китайското правителство, цитирано от Франс прес От новите смъртни случаи 37 са в провинция Хубей и един е в провинция Съчуан.

Общият брой на заразените е около 7700, което надвишава броя на хората, които бяха заразени от тежкия остър респираторен синдром. Този коронавирус отне през 2002 и 2003 г. живота на 774 души, от които 349 в Китай.

Трима от общо 206 японци, евакуирани от китайския град Ухан, са заразени, съобщи тази сутрин японското министерство на здравеопазването. Те ще бъдат лекувани в болница в Токио, която е специално подготвена за приемането на такива пациенти, информира БТА.

Още 210 души бяха върнати в Япония със самолет тази сутрин. Предстои и те да бъдат изследвани за болестта.

Никой от евакуираните 195 американци от Ухан не проявява симптоми, съобщи Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Пристигналите вчера сутринта със самолет във военноморската боза в Ривърсайд, Калифорния, ще останат там под 72-часова карантина.

Във Франция е потвърден пети случай на зараза с новия коронавирус от Китай, съобщи здравната министърка Анес Бюзен, цитирана от Ройтерс. Тя уточни, че новият пациент е дъщерята на 80-годишен човек, който вече е настанен в болница със заболяването. Вече имаме пет случая, два от които са под наблюдение, каза на пресконференция министърката.

Бюзен съобщи, че първият самолет, който ще евакуира френски граждани от огнището на заразата град Ухан, ще отпътува за Китай по-късно днес, а втори самолет ще замине утре или в петък.

Канадското правителство ще репатрира сънародниците си, живеещи в района на Ухан, съобщи канадският външен министър Франсоа-Филип Шампан, цитиран от Франс прес.

Около 160 канадци от района на Ухан поискаха консулско съдействие и правителството ще изпрати самолет.

Финландия съобщи за първи регистриран в страната случай на зараза с новия коронавирус, предадоха световните агенции. Става дума за китайски пътник, пристигнал от Ухан. Той е поставен в изолация в болница в Лапландия, в северната част на страната. Още 15 души, за които се предполага, че са били в контакт с него, са под наблюдение, предаде Ройтерс.

Директорът на Програмата за извънредни здравни ситуации към Световната здравна организация Майкъл Райън призова целия свят да действа за справяне с новия коронавирус, предаде Франс прес.

За днес се свиква ново заседание на Комитета за действие при извънредни ситуации към СЗО. На заседанието ще се определи дали епидемията от коронавируса, появил се в Китай, представлява "извънредно положение за общественото здраве от международен мащаб", предадоха световните агенции.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници