Сменят името на 20th Century Fox

Сменят името на 20th Century Fox
A A+ A++ A

Компанията Disney реши да преименува принадлежащата й киностудия 20th Century Fox, и от името вече ще отсъства думата "fox" (лисица – бел. ред.), така че вече ще се казва 20th Century Studios, съобщи БГНЕС.

По информация на американските медии решението е свързано с това, че собствениците на една от най-старите холивудски кинокомпании се опитват да се избавят от асоциирането с Рупърт Мърдок и неговия телевизионен канал Fox News, който в САЩ е смятан за рупор на републиканците. В Холивуд традиционно доминират либералните ценности и симпатиите на мнозинството от работещите във Фабриката на мечтите е за демократите.

От Disney официално не са давали обяснение за решението си, но думичката Fox също така ще бъде отстранена от името на още една принадлежаща й кинокомпании - Fox Searchlight Pictures.

Списание Variety, което първо съобщи за промяната в имената, цитира източник от компанията Disney, който казва: "Смятам, че името Fox е директно свързано с Мърдок, а това е токсично".

Въпреки това, Variety твърди, че известният скрийнсейвър за филмите на 20th Century Fox, с отличителната си музика, лого и прожектори, ще остане непроменен.

Disney купи 20th Century Fox миналия март за 71 милиарда долара.
Студиото е създадено през 1935 г. и е заснело някои от най-касовите филми в историята, включително „Аватар“, „Титаник“ и няколко епизода от „Междузвездни войни“.

В края на 80-те години News Corporation, собственост на Мърдок, придобива 20th Century Fox, а Fox News е създадена през 1996 година. С течение на времето той излезе на върха в САЩ по отношение на броя на зрителите.

По-късно News Corporation беше разделена на две части, а през 2019 г. филмовата компания 20th Century Fox бе купена от Disney, а за Рупърт Мърдок останаха медийните активи, включително Fox News.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »