До 40 дни Перник може да получи вода от София

До 40 дни Перник може да получи вода от София
Pixabay
A A+ A++ A

Правителството предлага като изход от водната криза в Перник градът да получава вода от София – от яз. „Белмекен“. Това беше съобщено след среща днес в Министерския съвет, свикана от премиера Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

За целта разрешение трябва да даде Столичния общински съвет (СОС), защото ще използва вопреносната мрежа на София. След това ще започне изграждане на байпасово съоръжение от Мало Бучино към Перник. Строителството вероятно ще отнеме около 35-40 дни. Това стана ясно на извънредна среща при премиера Бойко Борисов за водната криза в Перник.

На срещата присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на екологията Емил Димитров-Ревизоро, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, столичният кмет Йорданка Фандъкова, кметът на Перник и негови колеги от други градове, както и областни управители.

“Обемите за които говорим са около 700 000 куб. литра на месец. Това е специално насочена вода за нуждите на Перник. Срокът за изпълнение е между 35-40 дни”, каза още той.

С байпасовото съоръжение ще може да се подава вода от Перник към София.

Емил Караниколов поясни, че още в сряда може да се започнат строително-монтажни действия. „Имаме в момента 12 подготвени екипа, имаме възможност и да ги увеличим. Ще работим 24 часа, дори ще имаме нощен труд“, подчерта той.

“Връзката може да бъде изградена за 35 дни, като работим денонощно. Тя ще минава през държавна собственост и няма да има нужда от отчуждителни процедури. Ще струва 25 млн. лв., които вече са осигурени“, обяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

„По никакъв начин няма да бъде засегнато водоснабдяването на София. Говорим само за използване на водопреносната мрежа след решение на СОС. София няма проблеми с водоснабдяването, има и резерв“, увери кметът на София Йорданка Фандъкова.



 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »