Масово клане край Дамаск отне живота на стотици

Масово клане край Дамаск отне живота на стотици
Според активисти силите на режима на Башар Асад са извършили акции, наподобяващи екзекуции, срещу укритията на бунтовниците, при които са избити около 200 души. Снимка: al-akhbar.com
A A+ A++ A

370 души са загинали в Сирия в събота, включително най-малко 200 души в град Дарая, съобщи сирийската Организация за мониторинг на човешките права.

Сирийски опозиционни активисти обвиниха силите на президента Башар Асад, че са извършили масово убийство на стотици души в града, който се намира югозападно от Дамаск и върху който армията си е върнала контрола от бунтовниците, предаде бТВ, цитирайки „Ройтерс”.

Повече от 200 души бяха открити в къщи около Дерая, населен основно със сунити от работническата класа, повечето от които, според активисти, са били убити при акции на военните срещу укритията на бунтовниците по начин, наподобяващ екзекуции.

Правозащитниците допълниха, че до момента телата на 80 от жертвите са идентифицирани.

Броят на зловещите открития от този вид – често това са трупове на хора, станали жертва на брутални екзекуции, се увеличава в Сирия през последните няколко седмици.

Ожесточени сражения се водиха в събота между бунтовници и войници в Алепо, втория по големина сирийски град, станал жертва на интензивни бомбардировки, а жителите му изпитват все по-големи лишения.

От началото на бунта срещу президента Башар Асад през март 2011 г. насилията отнеха живота на 25 000 души и подтикнаха 200 000 сирийци да търсят спасение в съседните страни, според Върховния комисариат за бежанците на ООН.

В съседен Ливан, където сблъсъците между привърженици и противници на режима на Башар ал Асад взеха 15 жертви от понеделник насам, един от 11-те ливански шиитски поклонници, държани за заложници от месец май в Сирия, бе пуснат и пристигна на летището в Бейрут.

Освобождаването му е жест на добра воля към група високопоставени мюсюлмани в Ливан, които поискаха освобождаването на поклонниците, заяви по катарската сателитна телевизия „Ал Джазира" говорител на похитителите.

Сирийската криза изостри напреженията в Ливан, който 30 години бе под хегемонията на Сирия и остава дълбоко разделен между про- и анти-Асад настроения.

#Сирия #Дамаск #екзекуция #масово убийство #Башар Асад #Ливан #бунтовници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници