До 2030 г. половината американци ще са с наднормено тегло

До 2030 г. половината американци ще са с наднормено тегло
A A+ A++ A

След направено изследване американски учени установиха, че до 2030 г. почти половината от възрастните американци ще са с наднормено тегло, съобщи БТА. Проблемът със затластяването се оказа по- сериозен от предполаганото.

"Това е много тревожно", сподели д-р Лорънс Епъл от университета Джонс Хопкинс, който е експерт по хранене. "Ще имаме ужасни проблеми в медицински и финансов аспект, защото твърди много хора ще тежат твърде много", допълни д-р Епъл.

Изследването е направено от учени от Харвард и университета "Джордж Вашингтон" и е публикувано от сп. "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин".

Наднорменото тегло повиша в пъти риска от сърдечни болести, инфаркти, инселти, диабет, рак и води до редица други здравни проблеми. Затлъстяването се определя по индекса на телесната маса, който е свързан със съотношението между ръст и тегло. нормалните норми на този индекс са под 25. При хората с наднормено тегло той е от 25 до 30. Средно затлъстелите хора са с индекс от 30 до 35, а при тези със сериозно наднормено тегло индексът е към 35 и нагоре.

Според центровете за контрол и превенция на болестите повече от 40 % от възрастните американци имат проблеми със затластяването. Според новото изследване, към 2030 г. повече от 49 % от американците ще са с наднормено тегло. В 29 щата те ще са повече от половината.

Затлъстяването е най- разпростарено сред жените(28%), чернокожите(32%) и хората с нисък доход (32%).

Парадоксално е това, че хората с малко доходи и възможности да си купят храна, тежат повече. Добрата новина до този момент е, че случаите на диабет намаляват, поради ранното диагностициране и лечение.

Центровете за контрол и превенция на болестите отчитат спад на затлъстяването при децата в предучилищна възраст, на които в училищата се сервира храна по правителствени програми. Затлъстяването е със спад от 16% през 2010 г. на  14% през 2016 г.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници