Държавата продавала на търг само земи, към които нямало интерес

Държавата продавала на търг само земи, към които нямало интерес
Да се говори за разпродажба на държавна земя, е абсурдно, категорична е Светлана Боянова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавата разпродава на търг срещу компенсаторни инструменти само земи, към които никой не проявява интерес и за чието стопанисване няма пари, обяви зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова.

„Държавата няма полза да стои така," коментира Светлана Боянова в интервю за вестник „24 часа".

В началото на седмицата стана известно, че Земеделското министерство ще обяви на търг 154 000 дка земя.

Светлана Боянова пояснява, че към други парцели пък имало интерес от страна на собствениците на съседни парцели, които искали да окрупнят имотите си.

И сега бил моментът, който е избран за обявяване на търга. Тя обаче обяснява, че това „сега" било всъщност процес, който се следи постоянно.

„Т. е. нямаш начална и крайна дата, която да мислиш дали да пускаш земи за поименни компенсаторни бонове или под наем и аренда," посочва Светлана Боянова.

По думите й доскоро нямало яснота колко бил голям държавният поземлен фонд и къде били парцелите заради липса на регистър.

„Слава Богу, миналата седмица приех електронния регистър, който сега ще напълним със съдържание," допълва тя.

Държавата нямала пари да стопанисва всичките тези земи, много от които се ползвали неправомерно, а това, че са разпокъсани, не може да носи доходи на никого. Затова се продавали.

На въпрос защо продажбата не е срещу пари в брой, Светлана Боянова посочва, че към момента това не се разрешава от Закона за земята, правилника за прилагането му и Наредба 16. Освен това държавата имала дълг към собствениците на такива бонове и не можела да им каже, че притежават „едни хартийки без стойност".

Търгът обхваща около 5% от целия държавен фонд, който към края на 2011 г. е 2,245 млн. декара. Всички освен тези 154 000 дка били в процес на даване под аренда или включване в горския фонд.

„Да се говори за разпродажба на държавна земя, е абсурдно," категорична е Светлана Боянова.

„Не разбирам какво е изтичане на информация. Изтичане е, ако е взето решение и някой го знае по-отрано. Но такова не е имало," заявява Светлана Боянова в отговор на съменнията, че определени фирми са знаели по-отрано за търга след като усилено са купували компенсаторни инструменти.

Към момента нямало идея да се промени Закона за земята, така че държавните имоти да се продават и срещу пари, обсянява заместник-министърът и насочва към „по-високи от нея нива" по този въпрос.

Не е изключено да има и нови търгове със земя като се видят резултатите от този, става ясно от думите й.

По Наредба конкурсите били с тайно наддаване, но имената на новите собственици на земите щели да се обявят по места на публично място. Само при съвпадение на цените щяло да има явно наддаване.

#Светлана Боянова #МЗХ #компенсационни бонове #търг #държавен поземлен фонд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници