„Зелените": Групировки около властта злоупотребяват с търгове за държавни земи

„Зелените": Групировки около властта злоупотребяват с търгове за държавни земи
МЗХ разпродава земи във всички области без София и Габрово, но парцелите за продажба така и не бяха посочени. Снимка: capital.bg
A A+ A++ A

Групировки, близки до властта, се възползват от продажбата на държавни земи чрез компенсационни бонове, твърдят от политическа партия „Зелените" в декларация относно обявените търгове за продажба на земи.

Министерството на земеделието и храните обяви търгове за продажба на земя от държавния поземлен фонд срещу поименни компенсационни бонове в 26 области - всички с изключение на София град и Габрово.

Представители на министерството по-късно поясниха, че става въпрос за 154 000 дка земи, като засега се отказва да бъдат обявени парцелите за продажба.

През последната година цената на компенсационните бонове, които се търгуват на фондовата борса, нарасна близо три пъти.

„Това е показател, че близки до властта групировки са имали информация за планираната разпродажба на земя, и са се подготвили предварително да нямат реална конкуренция за този търг," твърдят от партия „Зелените", цитирани от БГНЕС.

Според „Зелените", причината е, че дори и да искат да участват и да имат парите за това, инвеститорите ще бъдат ограничени да го направят, тъй като не могат да си купят необходимите количества компенсаторни инструменти на адекватна цена.

„Според нас е налице злоупотреба с информация от страна на служители на МЗХ на най-високо ниво, от която държавата ще бъде ощетена с пропуснати приходи от десетки милиони левове, независимо дали в реални пари или изразходвани компенсационни бонове," заявяват от „Зелените".

От партията предлагат обявените търгове да бъдат прекратени и настояват за разследване на служители на МЗХ, включително на най-високо ниво.

„Зелените" искат и Комисията за финансов надзор да провери сделките с поименни компенсационни бонове през последните 12 месеца, а лицата, които са закупили големи количества от тези инструменти, да бъдат разследвани за злоупотреба с вътрешна информация.

„Евентуален нов търг може да бъде обявен след широка разяснителна кампания за предлаганите парцели и възможности за участие в него на всички заинтересовани лица след не по-малко от 12 месеца," предлагат още „Зелените".

#„Зелените" #държавен поземлен фонд #МЗХ #компенсационни бонове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници