Юлия Старк за "FAB academy" и какво е да си бизнесдама?

Юлия Старк за "FAB academy" и какво е да си бизнесдама?
https://www.yuliastark.com/media
A A+ A++ A

Юлия Старк е автор и международен публичен говорител (Великобритания, Европа, САЩ). Тя е основател на академията Femininity and Business (FAB), която е вдъхновила хиляди жени по целия свят да развиват бизнеса си въз основа на своята страст и женственост, както и лектор на „Големият Взрив” – най-големият форум за личностно развитие и предприемачество в Източна Европа. Майка на 2 красиви деца, съпруга и жена, която не иска да се примири с по-малко от „най-доброто“, тя използва всяка възможност, за да се развива като бизнес дама и като индивидуална личност. Проваляла се е, губила е всичко, но и е натрупала много знания, които на по-късен етап използва, за да издигне империя – от сърце и с много по- голяма визия за това как може да превърне света в едно по-добро място.

Юлия Старк

 

Как се справяте с всички задачи, като майка на две деца, съпруга и бизнес дама?

Надявам се един ден този въпрос да не бъде задаван повече. Надявам се, че мъжете и жените ще се разглеждат като равни както в бизнеса, така и в семейството. Но е истина - често жените имат повече от една работа: да бъдат майки, да се грижат за дома и същевремено да управляват свой собствен бизнес.Начинът, по който аз го правя: поставям си правилните приоритети. Знам какво е важно за мен и с какво не желая да правя компромиси. Подпомагам си като:

- автоматизирам определени (бизнес) процеси, в случай на повтарящи се задачи;

- делегирам определени задължения: като тези в домакинството или готвенето в моя случай;

- премахвам неща там, където по-малкото означава повече. Правя го с хората в живота си или с проекти, които ми костват енергия, а не дават никакви или малко резултати.

 

Това, че сте жена пречка или предимство е в бизнес средите?

Всичко зависи от собственото ви отношение. Ако решите да бъдете жертва на пола си, тогава и ще бъдете възприемани като по-слабия такъв. Аз избрах да повярвам, че това да принадлежа към нежния пол е изцяло в моя полза, но първо трябваше да се науча да бъда наистина жена и да възприема женската си енергия.

 

Има ли удари под кръста в женския бизнес? Създават ли се приятелства?

Отново, това зависи от нивото на личностно развитие на вашето (бизнес) обкръжение. И не е пряко свързано с пола. Жените не са толкова директни в общуването си и заради това често биват грешно възприемани. Но, отново, това е твърде общо твърдение. Броят на ударите под кръста намалява с натрупването на повече опит и познания за хората. В момента се намирам в етап, в който имам честта да бъда заобиколена от жени, които са щедри, любвеобилни и амбициозни. Жени, които вярват в холистичен и съвместен бизнес подход, тъй като живеем в нова ера на така наречената „sharing” икономика. По-добре е да се подкрепяме отколкото да се унижаваме. Един от моите бизнес ментори веднъж каза: Природата е мъдра - тя ще премахне всички, които не допринесат за нейното развитие.

 

Защо заменихте работата като банкер с тази на бизнес дама? Да работиш във финансовата индустрия беше като да си затворен в златна клетка. Финансовата криза през 2009 г. наистина ми се отрази тежко. Бях свидетел на това как най-добрите ми клиенти губят милиони на борсата и бях безпомощна. Един ден се погледнах в огледалото и си обещах, че от този момент нататък честността, истинността и свободата ще бъдат моите насоки. Това логично доведе до решението да се превърна в предприемач, без всъщност да разбирам какво означава това. Но понякога наивността е най-доброто оръжие.

 

Какво бихте посъветвала дамите, които тепърва навлизат в тази сфера?

Доверие. Доверие в себе си. Вярвайте, че сте достатъчно добра. Не се страхувайтеда получавате напътствия и да потърсите ментор. Не се опитвайте да направите всичко сами. Не е нужно да преоткривате нещо, което е вече открито. Учете се от тези, които вече са били там. Които са правили грешки и са се поучили от тях. Това ще ви спести много време и пари! Също така - никога не се отказвайте, когато се провалите. Просто адаптирайте стратегията си и продължете напред. Може да сте на една крачка от успеха!

 

Как дойде идеята за „FAB academy“?

От тази моя лична борба и нужда от повече баланс, FAB академията, се роди през 2013 г. В академията помагаме на жените да стартират и развиват бизнеса си по разумен начин. След стартирането на FAB Academy, успяхме да развием силна международна мрежа, която ни дава възможност да дадем сцена за изява на нашите жени предприемачи по целия свят, особено чрез ежегодната ни международна бизнес конференция WinTrade в Лондон. С партньори като Microsoft, Google, Facebook, Deloitte, House of Lords, LinkLaters и много други, можем да постигнем най-добрите резултати. Също така организираме семинари за лидерството в Бали и други невероятни места за онези амбициозни жени, които наистина искат да имат всичко. Целта на тези уникални пътувания е да получите яснота по отношение на вашия личен и професионален път. Всички наши програми са отворени за амбициозни жени, които ценят щастието, свободата, свързаността и удовлетворението преди всичко друго. Моето обещание към вас е, че ще намерите сила и хармония, за да можете да живеете пълноценно. С нашите семинари, академията на FAB и международната ни общност ние се стремим да ви вдъхновяваме и обучаваме, така че „можете да имате всичко“. Не спирайте да вярвате в това!

 

Били ли сте досега в България? Как ви се струва българската публика?

Да, била съм. Няколко пъти. Българите са красив микс от културите на Източна и Западна Европа. И това е тяхната сила. Те са гладни за повече, а гладът за успех е от огромна полза за изграждането на един бизнес. Там, където живея, в Белгия, предприемаческият дух е доста слаб.

 

Пред какви предизвикателства сте изправена в работата си? Как се справяте с тях?

Хора. Силен лоялен екип от предприемачески настроени хора, които работят за резултатите. Наскоро уволних голяма част от екипа си и насочих своята HR стратегия към фрийлансъри, които все още работят дългосрочно, но също поемат отговорност и допринасят за по-голямата картина.

 

Кои са по-успешни в бизнеса - мъжете или жените?

Нито мъжете, нито жените могат да бъдат успешни самостоятелно в дългосрочен план. Успехът се крие в сътрудничеството. За да бъде един бизнес успешен и устойчив, трябва да притежавате огромен набор от различни умения. Какви качества трябва да притежава една жена, за да е успешна? Трябва да притежавате всички умения – фокус, визия, цел, глад за успех и способност да разчитате числата правилно. Трябва да обичате числата, за да разберете накъде отива компанията ви.

 

Каква искахте да станете като малка? Сбъднахте ли мечтите си? Исках да бъда гражданин на света и балерина. Исках да танцувам на сцена. По комунистическо време думата гражданин на света означаваше свобода. Днес се възприемам като такъв – пътувам из целия свят и имам приятели на всеки континент. Не съм балерина, но до някаква степен имам изяви на сцена – по семинари и конференции.

 

Чувствате ли се успяла жена.Кой връх все още не сте покорили? Щастлива жена, на първо място. Благодарна съм за успехите, които съм постигнала досега, но с нетърпение очаквам още много неща. Предстои ми още много работа, но кариерата ми показа, че трябва да взимам предвид и други успехи в живота: здрави красиви деца, стабилна връзка и свободата преди всичко. Това е истинският успех за мен.

#бизнес #жена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »