Нормално започна изборният ден в страната

Нормално започна изборният ден в страната
A A+ A++ A

В 7:00 часа днес започнаха изборите за общински съветници и кметове. 

Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев заяви, че навсякъде секциите се откриват и където е необходимо да бъде заменен член на комисия, който не е пристигнал, ще бъде заменен. Няма сведения за забавяне.

Първите данни за избирателна активност ще започнат да постъпват в 10 часа.

При забелязани нередности гражданите могат да подадат сигналите си към Общинската избирателна комисия. При извършени престъпления - в районата прокуратура и районното управление на МВР.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на денонощната телефонна линия 02/982 22 32 и на e-mail izbor@mvr.bg.

Създадена е организация и звената на Дирекция "Български документи за самоличност" ще работят в днешния ден от 8.30 до 19.30 часа. Те ще издават удостоверения за изгубени, откраднати, повредени или унищожени лични карти и документи с изтекъл срок, с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.

От МВР припомнят, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

В Пловдив всички избирателни секции отвориха врати в 7 ч. 286 845 са гражданите, които имат право да упражнят своя глас в община Пловдив. Засега изборният ден протича нормално.

В Габрово, Монтана, Разград всички избирателни секции отвориха врати и изборите за местна власт започнаха нормално, предаде БГНЕС. Няма сериозни нарушения на изборния процес. Навсякъде изборният ден започна в 7 ч.

СОФИЯ

Изборният ден на територията на Софийска област започна нормално, съобщиха от ОДМВР-София. Към 07.00 часа всичките 421 секционни избирателни комисии на територията на областта започнаха работа в нормална обстановка. Освен тях са разкрити и 10 подвижни. Преди началото на изборите не са регистрирани сериозни нарушения на обществения ред.

Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-София ще работят в днешния ден от 8.30 до 19.30 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.

ВАРНА

Към 07:30 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на РИК и СИК. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите, съобщиха от МВР-Варна.

За осигуряване на безпроблемното протичане на изборния ден, както и за гарантиране на реда и спокойствието в града и региона, са ангажирани 652 полицейски служители.

Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР – Варна ще приемат заявления за издаване на удоствоерения за гласуване на граждани с откраднати, изгубени или повредени документи за самоличност, от 08:30 до 19:00 часа днес.

БЛАГОЕВГРАД

Изборният ден в Благоевград започна в 07.30 часа. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите. За осигуряване на охраната на изборните секции в област Благоевград са ангажирани над 700 служители на МВР, които отговарят за реда и спокойствието в региона.

Служителите на звената на Дирекция „Български документи за самоличност“ в ОДМР-Благоевград ще работят в днешния ден от 8.30 до 19.30 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.

Предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарна безопасност и осигуряване на спокойно протичане на изборния ден.

ПЛЕВЕН

Жителите на Плевен вече започнаха да гласуват. Право на глас имат над 115 000 души. Открити са 169 избирателни секции – 3 подвижни, 2 в болницата и 1 в затвора. Отпечатаните бюлетини са 292 000. Нарушения в Деня за размисъл не е имало.

СТАРА ЗАГОРА

Изборният ден в Стара Загора започна в 7.00 часа без нарушения. 144 594 старозагорци имат право днес да упражнят своя вот в една от общо 208 секции на територията на общината.

Гласуването приключва в 20.00 часа, като има възможност за удължаването му по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако пред изборните помещения има желаещи да гласуват.

РУСЕ

Изборният ден в Русе започна. В 7 часа отвориха всички 217 избирателни секции, предаде БНТ. В най-големия дунавски град имат право да гласуват 143 000 души. Към момента няма никакви проблеми при провеждане на изборите.

Най-голям проблем за Русе обаче си остава мръсният въздух и хората очакват разрешение на този проблем от общинската и държавната враст.

ДОБРИЧ

В 7.00 часа започна изборният ден за избор на местна власт в област Добрич. В осемте общини общият брой избиратели, имащи право на глас са 162 662 души, а броят на секциите - 384.

В град Добрич правото на вот ще бъде упражнявано през целия ден до 20.00 часа в 129 секции. Гласът си за избор на кмет и общински съветници имат право да дадат 79 539 души.

В Община Добричка има 68 секции, а 18 717 избиратели ще упражнят правото си на вот в избора на кмет на общината, общински съветници и кметове на населени места на територията на община Добричка. В община Генерал Тошево има 47 секции, в които да гласуват 12 223 избиратели. В община Балчик имащите право на глас са 17 206 души, които гласуват в 37 секции на територията на общината. В Каварна избират кмет на общината, общински съветници и кметове на населени места в 34 секции. Броят на гласоподавателите е 12 793 души. В Тервел общият брой избиратели на територията на цялата община е 14 429 души, които ще упражнят правото си на вот в 35 секции. В община Шабла днес до урните в 16 секции имат право да отидат общо 3 959 души. В община Крушари в 18 секции вота си за кмет на общината, общински съветници и кметове на населени места могат да упражнят 3 796 гласоподаватели.

СИЛИСТРА

Изборният ден на територията на Силистренска област започна нормално, без инциденти и нарушения. През изминалото денонощие няма регистрирани престъпления и нарушения на обществения ред, които биха повлияли на провеждането на изборите. Безпроблемно е протекла охраната на изборните помещения през изминалата нощ.

Близо 260 служители на ОДМВР, РДПБЗН и Гранична полиция са ангажирани пряко в охраната на вота. Цялостната организация по обезпечаване на обществения ред и сигурността в изборния ден се осъществява от оперативен щаб, оглавяван от директора на ОДМВР-Силистра старши комисар Юлиян Караславов.

За да могат гражданите с изгубени, откраднати или повредени лични карти да упражнят правото си на глас, сектор „Български документи за самоличност” в Силистра и паспортните гишета в Дулово и Тутракан ще работят и днес от 08.30 часа до 19.30 часа и ще издават удостоверения за гласуване.

КЪРДЖАЛИ

В Кърджали денят стартира без нарушения. През почивните дни в ОДМВР-Кърджали са били подадени три сигнала за нарушения, свързани с вота в общините Момчилград, Черноочене и Ардино, които, обаче, са са приключили без установяване на нарушения или престъпления. 476 служители на МВР са включени в охраната на реда и избирателните секции при провеждането на изборите за общински съветници и кметове в областта.

ВИДИН

Във Видин денят стартира с рутинни смени в секционни избирателни комисии поради неявяване на членове, но закъснения и нарушения нямаше. 56 760 са избирателите в общината. Над 140 000 бюлетини са отпечатани за местните избори в община Видин. В 12 населени места, в които ще се избира и кмет на кметство, ще се гласува с по три бюлетини. 127 секционни избирателни комисии са разкрити в общината, 5 са подвижните секции, една секция е разкрита във видинската болница и една – в Дома за възрастни хора в село Кутово.

СЛИВЕН

В Сливен изборният ден започна в спокойна обстановка. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. 359 служители на ОДМВР и РДПБЗН в Сливен, ще бъдат ангажирани в изборния ден и охраната на СИК. Оперативни дежурни групи и дежурни части на ОДМВР-Сливен и районите управление в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица и екипи на Зонално жандармерийско управление –Бургас отговарят за реда и спокойствието в региона. Екипи на „Пътна полиция” извършват контрол по пътна безопасност.

ШУМЕН

В Шумен денят също стартира без нарушения. Гражданите с право на глас в община Шумен са 81 049 души. 407 души са придобили право на глас от изборите за Европейски парламент от 26 май до 27 октомври, т. г. За трите вида избори – за кмет на община, за общински съветници и за кмет на кметство в областта бяха доставени 400 000 бюлетини.

ЯМБОЛ

В Ямбол вотът започна без нарушения и закъснения. 103 са секционните комисии на територията на община Ямбол. Допълнителна секция има в едно лечебно заведение, има и подвижна секция за хора с увреждания. 63 770 са избирателите в общината.

СМОЛЯН

В Смолян 101 345 са избирателите от региона, които имат право на глас. На територията на областта всички секции отвориха навреме, няма регистрирани нарушения.

ХАСКОВО

В Хасково изборният ден също стартира навреме, въпреки че в града не са се явили всички членове на секционни избирателни комисии в общината. На територията на общината са разкрити 151 секции, а право на глас на днешните избори имат имат 78 986 избиратели.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Местни избори 2019
Последно от Местни избори 2019

Всички новини от Местни избори 2019 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници