Президентът: Призовавам гражданите да гласуват активно

Президентът: Призовавам гражданите да гласуват активно
A A+ A++ A

„Призовавам още веднъж гражданите да участват в изборите, за да не допуснат купеният и корпоративен вот да определя бъдещето им. Огромният брой недействителни бюлетини на първи тур и множеството сигнали за купени гласове компрометират самото доверие в изборния процес. Ще поканя ръководството на ЦИК, органите на реда и парламентарно представените политически партии, за да обсъдим всички пропуски в изборния процес". Това заяви президентът Румен Радев, след като гласува на местните избори в деня на балотажа. 

Той допълни, че отново имало нежелание за въвеждането на машинното гласуване. „Този вид гласуване би решил въпроса с огромния брой недействителни бюлетини. Това са недопустими проценти”, каза още държавният глава.

Според него е много важно хората да имат доверие в изборния процес. „Голяма част от населението не гласува, защото не вярва, че техният вот се зачита”, поясни Радев.

Той коментира и думите на президента Макрон, че предпочита африкански мигранти пред такива, трафикирани от българи и украинци. „В европейската политика е недопустимо да се лепят национални етикети. Няма български мигранти. България за разлика от други страни, е член на ЕС и българите са гражданите на Обединена Европа. Свободата на движение е тяхно право. Външната политика е прекалено сложна материя, за да бъде използвана за евтин вътрешно-политически пиар преди изборите. Имал съм много разговори с Макрон. Той съвсем ясно заяви своите амбиции за европейско лидерство, които ще се реализират много трудно с подобен тип непремерено изказване”, каза още президентът Радев. 

По думите му отношенията между България и Франция лежат на дългогодишно приятелство и сътрудничество. „За нас е много по-важно да имаме френска подкрепа по стратегически за нас въпроси – пакетът „Мобилност”, Шенген и тн”, каза още Радев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Местни избори 2019
Последно от Местни избори 2019

Всички новини от Местни избори 2019 »