Дянков поръча започналата приватизация да приключи до края на 2012 г.

Дянков поръча започналата приватизация да приключи до края на 2012 г.
Още от началото на управлението на ГЕРБ има заявка за продажба на държавните дялове в трите електроразпределителни дружества. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До края на годината да приключат всички започнали процедури за приватизация, е поискал вицепремиерът Симеон Дянков от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

В този спешен списък попадат „БДЖ Товарни превози", „Техноекспорстрой", АДИС и миноритарните държавни пакети в енергийните компании, съобщава вестник „Труд".

Ефектът от тези продажби се оценявал на 550 млн. лв.

От дяловете в ЧЕЗ и Е.ОН се чакали 200 млн. лв., от АДИС - 100 млн. лв., а от „Техноекспорстрой" - 51 млн. лв.

В края на юни правителството отпусна на Агенцията за приватизация 2 млн. лв. допълнително за покриване на разходите по дейността й, но запази прогнозата си, че до края на годината от раздържавяване ще постъпят 124 млн. лв.

В началото на август Агенцията за приватизация прекрати търга за продажбата на „БДЖ Товарни превози" след като оферта подаде само един купувач, а стратегическите инвеститори, които също бяха купили книжа за участие в процедурата се отказаха заради високите изисквания.

След два неуспешни търга за „Техноекспортстрой" на третия, при който вече не беше определена начална цена, един кандидат подаде оферта.

Предстои конкурсната комисия да отвори офертата и да се запознае по същество с предложението на участника.

С обявление на 5 авгусдт Агенцията за приватизация даде начало на финалния етап от продажбата на 100% от АДИС като обвързващи оферти се приемат до 14:00 часа на 23 септември.

Още от началото на управлението на ГЕРБ има заявка за продажба на държавните дялове в трите електроразпределителни дружества. Засега това се случи само с държавния дял в ЕВН през декември през Българска фондова борса.

В края на април от БФБ прогнозираха, че дяловете в ЧЕЗ и Е.ОН ще се продадат през лятото, но това все още не е факт.

#Симеон Дянков #приватизация #Агенция за приватизация и следприватизационен контрол #АДИС #вестник „Труд" #ЧЕЗ #Е.ОН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници