С контрапожар овладяват пожара в Рила

С контрапожар овладяват пожара в Рила
Двата пожара в Рила са овладени и се очаква в сряда да бъдат напълно потушени. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С контрапожар ще спират пламъците в местността Празна торба в Национален парк Рила, съобщи областният управител на Кюстендил Владислав Стойков.

От неделя там гори гора от смърч и бор, но след намесата на военните хеликоптери във вторник, двата пожара в Рила са овладени и се очаква в сряда да бъдат напълно потушени, предаде БТА.

„Засега не се налага използването на летателни машини след вчерашната им намеса. Беше свършена добра работа и сега е напълно възможна работата на ръка", каза още Владислав Стойков.

Той уточни, че няма информация за ново възобновяване на другия пожар в Кюстендилско - в село Пастра. Там през цялата нощ са дежурили екипи. Работата по потушаването на огъня продължава и на двете огнища, допълни областният управител.

Пожарът в местността Празна торба в Национален парк Рила пламна в неделя следобед, а този над село Пастра, община Рила - в понеделник вечерта. Досега двете огнища са изпепелили над 200 дка гори.

Във вторник стана ясно, че пожарът над Пастра е предизвикан от двама местни жители - вуйчо и племенник, наети да почистят имот в местността Кочерински Калин.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който пристигна в района, обясни, че при разпит в полицията работниците разказали, че са почистили отпадъци, които накрая запалили и така предизвикали пожара.

#Рила #пожар #Национален парк Рила #Владислав Стойков #Мирослав Найденов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници