Пхенян пуска в морето подводница с балистични ракети

Пхенян пуска в морето подводница с балистични ракети
Pixabay
A A+ A++ A

КНДР води активна подготовка за пускане във вода на подводница, която се предполага, че може да носи балистични ракети, съобщи телевизия NHK, предаде БГНЕС. Тя разполага със спътникови снимки на корабостроителницата Синпо по източното крайбрежие на страната.

На тях се вижда, че на 3 септември близо до кея са установени 13 колони, а след около 10 дни там се появи ново съоръжение с покрив. Неговото строителство е било напълно завършено на 19 септември. Сградата е дълга 100 метра. Това е много повече от съоръженията за наличните в момента подводници на страната.

Експерти от американския Институт за международни изследвания Мидълбери, които са предоставили снимките на телевизията, смята, че в Северна Корея се извършва проверка за тържествено пускане във вода на строяща се подводница. През юли лидерът Ким Чен Ун лично инспектира как работи корабостроителницата в Синпо. Тогава информационната егнция ЦТАК отбеляза, че подводницата ще Бъде използвана за изпълнението на тактически задачи в Японско море.

По-рано американски и южнокорейски експерти неведнъж изказваха мнение, че КНДР строи подводница, способна да носи балистични ракети. Освен това в края на 2017 година страна приключи разработката на нова балистична ракета за подводници “Пукиксон-3” 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »