Парламентът даде зелена светлина на сделката за F-16

Парламентът даде зелена светлина на сделката за F-16
A A+ A++ A

Парламентът даде зелена светлина на покупката на 8 изтребителя F-16. Бойните самолети разделиха малката коалиция Обединени патриоти. Само от партията на военния министър Красимир Каракачанов дадоха рамо на покупката на изтребителите. 

"За" сделката със САЩ на първо четене в пленарната зала ласуваха 124 депутати от ГЕРБ, ВМРО и ДПС. "Против" бяха народните представители от БСП, ВОЛЯ и "Атака". Разделението в ОП показа на електронното табло 11 гласа "за", 9 "против", а 3 "въздържали се".

Икономическият министър Емил Караниколов припомни, че с решение на МС той е бил определен да ръководи преговорите за индустриалното сътрудничество. "Аз и Министерство на икономиката от самолети не разбираме. Но имаме пълно доверие на експертите, които работиха и считат, че това е най-добрият пакет. И ако ме питате дали отново бих внесъл в МС това предложение - отново ще го внеса", каза той пред депутатите.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че лично е подкрепил програмата за модернизация, но това не означава, че е трябвало да приеме всички условия по сделката. Той не прие упреците на ВМРО, че е сред партиите, които са против щатските изтребители, защото защитават чужди интереси.

Лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки пак се върна на предизборното обещание на Обединените патриоти за вдигането на минималната пенсия на 300 лв.

"Г-н Марешки, ако някой лъже непрекъснато, вие си направете изводите. Тези, които лъжат, са записали в предизборните си програми, че ще искате модернизация и превъоръжаване. Кой лъже? Това е нормално за вас, хората видяха кой лъже и кой - не", заяви Юлиан Ангелов. Той направи уговорката, че не е имал предвид НФСБ, когато е нарочил две-три партии в НС, че обслужват чужди интереси.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници