Иван Станчев е капитанът на задържания с кокаин български кораб

Иван Станчев е капитанът на задържания с кокаин български кораб
Общо 31 души са арестувани на кораба, който пренасял почти 3 тона кокаин, натоварен на пристанище в Карибите. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Иван Станчев е капитанът на задържания с кокаин в Испания кораб "Св. Николай".

Станчев е на 58 години. Има 2 дъщери. Разведен е и сам се грижи за тях. Мъжът е бивш капитан от БМФ.

Завършва Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" през 1977 г. и от тогава не е преставал да плава, предаде кореспондентът на агенция БГНЕС във Варна.

Това е първият контракт на този кораб на капитана. През последните години капитан Станчев е плавал под чужди флагове.

По-рано в четвъртък стана ясно, че трима са арестувани в България за кораба с кокаина.

Задържан е собственикът на фирмата-оператор на кораба Дойчин Дойчев, който е бил извикан първоначално за разпит, а впоследствие е преценено, че трябва да остане в ареста - засега за 24 часа.

Още двама българи са задържани на територията на България във връзка с арестуваните снощи българи в Испания на кораб, превозващ над 3 тона наркотици.

По първоначални данни организаторът на транспорта на наркотика е 37-годишен софиянец без регистрирани криминални прояви. За разлика от втория - на 46 години - отговарял за наемането на част от екипажа.

Задържаният кораб до преди няколко месеца се е казвал "Бургас 3". По време на последния му рейс преди арестуването името му е било сменено на "Свети Николай", а фирмата-собственик е регистрирана във Великобритания.

Плавателният съд продължава да се администрира от корабособственика Дойчин Дойчев. На екипажа на кораба е обяснено, че промяната на името и регистрацията на фирмата-собственик се налагали поради финансови затруднения и за да се гарантира безпрепятственото връщане на кораба в България.

БГНЕС припомня, че в Испания разбиха наркобанда, в която са замесени много българи.

Близо 3 тона кокаин, транспортирани от търговския кораб "Св. Николай" към автономната област Галисия в Северозападна Испания и от там дрогата, е трябвало да бъдат разпределени за пласиране в цялата страна и в други европейски държави.

Операцията под кодово название "Еспартана" е била осъществена от Отдела за борба с организираната престъпност на испанската полиция и в сътрудничество с чуждестранни полицейски структури. Арестувани са 31 души, в това число 22 български граждани без криминално минало, които охранявали наркотика по пътя му от Южна Америка към Галисия.

Българският премиер Бойко Борисов заяви за случая, че корабът отдавна е следен.

"Много неща се знаеха, но нямаше как да кажем на моряците: "Бягайте от там, защото ще го хванем", допълни Борисов.

На въпрос дали българите са "забъркани" в историята той заяви: "Много е трудно правосъдието да отсъжда кое да отсъжда, кое не. Най-малко това ще е дълъг процес, защото 3 тона са огромно количество за цял свят".

До седмица вътрешният министър Цветан Цветанов ще отиде в Испания, но се очаква делото да е много тежко и много дълго, каза още премиерът Борисов. Той допълни, че повечето моряци са от Варна и Добрич.

#Испания #кокаин #„Сийборн трейд" #кораб #екипаж #Дойчин Дойчев #Кадис #Иван Станчев #Южна Америка #Латинска Америка #наркотрафик #моряци #капитан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници