Великобритания се разочарова от Еквадор за убежището на Асандж

Великобритания се разочарова от Еквадор за убежището на Асандж
Еквадорски полицаи охраняват посолството на Еквадор в Лондон, където се укрива основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Решението на Еквадор да предостави политическо убежище на основателя на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж не променя задължението на Великобритания да го екстрадира в Швеция, съобщи британското външно министерство.

Съобщението идва след като Еквадор реши да даде убежище на Асандж в четвъртък следобед.

Швеция иска от Великобритания екстрадирането на австралиеца, който от два месеца се укрива в еквадорското посолство в Лондон, за да отговаря за изнасилване и сексуално посегателство.

Коментирайки "разочароващото" решение, говорителка на Форин офис заяви: "Въз основа на законите ни, след като г-н Асандж изчерпа всички възможности за обжалване, британските власти са задължени да го екстрадират в Швеция. Ние трябва да изпълним това задължение. Решението на еквадорското правителство този следобед не променя този факт", заяви говорителката, цитирана от АФП и БГНЕС.

"Ние оставаме ангажирани към договорено решение, което ни позволява да изпълним задълженията ни въз основа на закона за екстрадицията", допълни говорителката.

Междувременно Швеция отхвърли "категорично всички обвинения", че правосъдието на страната не гарантира правата на защита, заяви шведският външен министър Карл Билд.

"Нашата солидна юридическа и конституционна система гарантира правата на всички. Ние отхвърляме категорично всяко обвинение в противното", заяви Билд на страницата си в Туитър.

#Карл Билд #Швеция #Лондон #Уикилийкс #Джулиан Асандж #Великобритания #Еквадор #политическо убежище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници