Еквадор устоя на британските заплахи, даде убежище на Асандж

Еквадор устоя на британските заплахи, даде убежище на Асандж
Представители на медиите бдят пред еквадорското посолство в Лондон. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството на Еквадор официално даде политическо убежище на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж.

По-рано eквадорският министър на външните работи Рикардо Патиньо обяви, че властите във Великобритания са заплашили, че ще щурмуват еквадорското посолство в Лондон, където Асандж се укрива от средата на юни.

Еквадорското правителство остро осъди подобни намерения, подчертавайки, че те представляват посегателство срещу суверенитета на държавата.

"Ако си мислят, че ще ни уплашат, много са сгрешили. Те няма да ни сплашат с подобни заплахи", каза Патиньо в интервю за латиноамериканската телевизия "ТелеСУР".

Той заяви също така, че страната му ще потърси най-широка международна подкрепа, за да противодейства на британските намерения.

По-късно в четвъртък Еквадор официално даде на Асандж политическо убежище в страната.

"Еквадорското правителство, вярно на традициите да защитава тези, които търсят убежище в нашите дипломатически мисии, реши да предостави дипломатическо убежище на г-н Асандж", заяви външният министър.

Основателят на Уикилийкс беше поискал политическо убежище в латиноамериканската страна, защото се страхува, че може да бъде екстрадиран в Швеция, където е обвинен в сексуално посегателство и изнасилване.

На свой ред властите в Стокхолм могат да го предадат на САЩ, където той ще бъде разследван за изтичането на секретната информация, публикувана от неговия сайт.

#Уикилийкс #Джулиан Асандж #Великобритания #Еквадор #Лондон #Швеция #Карл Билд #политическо убежище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници