САЩ допускат насилствено сваляне на режима в Сирия

САЩ допускат насилствено сваляне на режима в Сирия
Гражданската война в Сирия продължава вече почти година и половина. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

САЩ дадоха да се разбере, че не изключват нито един сценарий, за да принудят сирийския президент Башар Асад да напусне властта в момент, когато се множат слуховете за евентуално налагане на забранена за полети зона.

„Президентът Обама и екипът му не изключват нито една хипотеза, като същевременно се опитваме с нашите партньори и сирийския народ да намерим решение за политически преход", заяви говорителят на Белия дом Джей Карни, цитиран от АФП и БТА.

Той обаче не спомена изрично възможността от установяване на забранена за полети зона, а само подчерта, че със сегашния си подход да подпомага бунтовниците с невоенни средства и да налага икономически санкции Вашингтон поддържа натиска върху режима на Асад в Дамаск.

„Ние държим открити всички опции и ще продължаваме да го правим", подчерта Карни, коментирайки по молба на журналистите изявления на държавния секретар Хилари Клинтън в Турция през уикенда.

На въпрос дали Вашингтон и съюзниците им предвиждат забранена за полети зона в Сирия, Клинтън отговори, че Държавният департамент и тя самата смятат да обсъдят обстойно този въпрос, припомня АФП.

Пентагонът в понеделник разкритикува увеличеното използване на въздушна сила от правителството на Башар Асад срещу бунтовниците, но отказа да коментира възможността от налагане на забранена за полети зона, за да бъдат спрени  атаките срещу цивилни в Сирия, предаде Ройтерс.

Междувременно на фона на растящо недоволство от „непоносимите" според сирийците условия избухнаха сблъсъци между сирийски бежанци и йордански полицаи в бежански лагер в Йордания на фона, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според силите за сигурност и очевидци размириците станали в лагера Заатара. По време на спонтанен протест обитателите му скандирали „Бог е велик". Протестиращите казали, че акцията им била предизвикана от побой над сирийски младеж, който се опитал да избяга от намиращия се в покрайнините на граничния град Мафрак в пустинята лагер, състоящ се от около 2000 палатки, пише БТА.

Йорданските власти потвърдиха размириците и казаха, че органите на реда били принудени да стрелят с истински патрони, за да въдворят ред. Няма сведения за ранени при сблъсъците - първите по рода си между йорданските домакини на лагера и сирийски бежанци, които се опитват да избягат, тъй като според тях условията за живот са по-ужасни отколкото в страната им, където се води война.

„Няма електричество, водата не достига и в палатките нощно време е кучешки студ", разказва 25-годишен жител на Дамаск. „Дойдохме в Йордания да живеем в безопасност и достойно, а не като животни", допълни той, предричайки, че още стотици бежанци ще се опитат да избягат в следващите седмици.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар Ал-Асад като част от т.нар. Арабска пролет. Режимът в Иран от своя страна е близък съюзник на режима на президента на Сирия Асад.

#Башар ал-Асад #гражданска война #Арабска пролет #бунтовници #Сирия #Алепо #Дамаск #Дераа #Хилъри Клинтън #Пентагонът #Държавният департамент на САЩ #САЩ #Йордания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници