Печалбата на Е.ОН се утрои след сделка с „Газпром"

Печалбата на Е.ОН се утрои след сделка с „Газпром"
В началото на юли Е.ОН подписа договор с „Газпром" за намаляване на цената на газа. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Над три пъти е нараснала печалбата на най-голямата енергийна компания в Германия Е.ОН след доходоносна сделка с руския газов гигант „Газпром".

Потвърждавайки първоначалните данни, оповестени преди седмица, Е.ОН съобщи, че високата й чиста печалба в периода януари-юни е нараснала „до около 3,3 млрд. евро" (4,1 млрд. долара) спрямо 0,9 млрд. евро година по-рано, предадоха АФП и БГНЕС.

Оперативната печалба е нараснала с 5,58% до 6,7 млрд. евро въз основа на увеличението с 23% на продажбите до 65,4 млрд. евро.

Е.ОН съобщи, че чистата й печалба през първото полугодие ще се утрои благодарение на договора с „Газпром" и факта, че печалбите в същия период на миналата година пострадаха заради последиците от отказа на Германия от ядрена енергия.

Като част от новата си стратегия за спестяване и разпродажба на активи след отказа на Германия от атомната енергия концернът продаде енергийната мрежа на Североизточна България, с която се сдоби през 2004 г., на чешката компания „Енерго Про".

Е.ОН България бе оператор на 42 000 км електропреносна мрежа и пред 2011 г. е доставил над 5 млрд. киловатчаса ток, обявиха при сделката от концерна, базиран в Дюселдорф.

В началото на юли Е.ОН подписа договор с „Газпром" за намаляване на цената на газа.

Компанията съобщи, че запазва прогнозите си за 2012 г., като оперативните печалби се очаква да достигнат 10,4-11,0 млрд. евро, а чистата печалба – 4,1-4,5 млрд. евро.

#Е.ОН #„Газпром" #ток #атомна енергетика #природен газ #Е.ОН България #Германия #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници