ЕС ще заменя руския газ с втечнен от САЩ

ЕС ще заменя руския газ с втечнен от САЩ
Wikipedia/Wolfgang Meinhart
A A+ A++ A

ЕС ще се стреми да удвои вноса на втечнен природен газ (LNG) от САЩ до 2023-а година, като част от усилията на съюза да облекчи трансатлантическото търговско напрежение и да намали зависимостта си от руски природен газ, съобщава Ройтерс, предаде БНР.

Европейската комисия, която координира търговската политика на съюза, заяви в четвъртък, че планира да увеличи вноса на LNG до 8 млрд. кубически метра (bcm) годишно, което е повече от два пъти спрямо нивото от 2018 година.

Ройтерс напомня, че президентът на САЩ Доналд Тръмп се договори с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер през миналия юли да не налага митнически тарифи за вноса на европейски автомобили, тъй като двете страни се стремят да подобрят икономическите връзки, включително и посредством увеличаване на вноса на американски втечнен газ.

Европейската комисия също така посочи, че от тогава насам вносът на LNG от САЩ е нараснал с цели 272% в сравнение със същия период година по-рано, като само в рамките на март се е повишил с над 1,4 млрд. кубически метра.

"Европейският съюз е готов да улесни по-големия внос на втечнен природен газ от САЩ, ако пазарните условия са правилни и цените са конкурентни", заяви ЕК.

ЕС работи отдавна, за да диверсифицира огромната си зависимост от руски природен газ, която се равнява на почти 40% от газовите нужди на съюза, чрез развитие на инфраструктурата за LNG за достъп и до други доставчици. Трябва да се има предвид, че Катар и Австралия са други от големи световни доставчици на втечнен природен газ.

Официалните представители на ЕС обаче подчертаха, че степента, до която вносът на втечнен природен газ може да спечели от общия пазарен дял, ще зависи от пазарните сили.

Вносът от Съединените щати се увеличи през европейската зима заради мекото време в Азия, което намали цените до около 5 щатски долара за един милион британски термични единици (MMBtu) в съответствие с цените на газа, минаващ по газопроводите. Само година по-рано азиатската цена на втечнен природен газ беше около 12 долара за MMBtu.

Междувременно еврокомисарят по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете и американският секретар по енергетиката Рик Пери дадоха в четвъртък старт на енергийна конференция ЕС- САЩ в Брюксел.

Канете отбеляза, че европейският капацитет за внос на втечнен природен газ се увеличава, като ЕС е готов да инвестира в газопроводи, които да позволят на втечнения природен газ да достигне до повече части на стария континент.

От своя страна Рик Пери посочи, че намаляването на доставките на Москва за Украйна през зимите на 2006 и на 2009 година показа, че не трябва да бъде взимана  предвид единствено цената на газа. "Получаваш това, за което плащаш", отбеляза Пери и допълни: "Същото важи и за руския газ. Ако попитате приятелите ни от Украйна, те вероятно ще ви кажат, че на доставките не може да се разчита денонощно и по всяко време“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници