България с най-слабо представяне на олимпиада от 60 г. насам

България с най-слабо представяне на олимпиада от 60 г. насам
Сребърният медал на Станка Златева е най-доброто постижение на България на Тридесетите летни олимпийски игри в Лондон. Снимка: Ройтерс/Гонг
A A+ A++ A

България приключи участието в Тридесетата лятна олимпиада в Лондон само с 2 медала (един сребърен и един бронзов) и заедно с още 5 държави раздели 63-то място в класирането на нациите по медали.

Това е най-слабото класиране на страната на олимпийски игри от 60 години насам, отбеляза „Медиапул".

На 63-то място заедно с България с по един сребърен и един бронзов медал са и Естония, Индонезия, Малайзия, Пуерто Рико и Тайван.

Общо медали в Лондон спечелиха 85 страни, като след нас в класирането са Ботсвана, Кипър, Габон, Гватемала, Черна гора, Португалия, Гърция, Молдова, Катар, Сингапур, Афганистан, Бахрейн, Хонг Конг, Саудитска Арабия, Кувейт, Мароко и Таджикистан.

В Лондон страната ни бе представена от 63-ма спортисти. Преди четири години на Олимпиадата в Пекин със 72-ма представители България взе пет медала – 1 златен, 1 сребърен и 3 бронзови, с което се класира на 42-ро място.

Преди 60 години на Петнадесетата лятна олимпиада в Хелзинки, когато България печели първия си олимпийски медал в историята (бронзов на боксьора Борис Георгиев), тя е представена от 63 -ма спортисти (колкото и сега в Лондон) в 8 вида спорт.

С единствения си медал тогава страната заема 40-ото място в класирането.

На следващите Летни олимпийски игри през 1956 г. в Мелбърн България е вече с 5 медала – 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов – и е на 19-о място.

В Лондон 2012 г. медали за България спечелиха Станка Златева в борбата – сребърен, и боксьорът Тервел Пулев – бронзов.

Несъмнен успех е и четвъртото място на волейболистите въпреки пропуснатия шанс за медал.

Такова е и седмото място на Йордан Йовчев на халки и самото му влизане във финала на този гимнастически уред, което е със стойността на медал, защото бе постигнато във феноменалното шесто участие на българския гимнастик на олимпийски игри.

Освен това тези игри ще се запомнят с двете пети места във вдигането на тежести на Милка Манева и Иван Марков.

В художествената гимнастика Силвия Митева се класира осма, а ансамбълът на България – шести.

Като добро може да се оцени и представянето на лекоатлетката Ивет Лалова с полуфиналите й на 100 и 200 метра, както и на останалите българи в бокса, достигнали до четвъртфинал – Александър Александров, Детелин Далаклиев и Стойка Петрова.

Две девети и едно десето място в дисциплините с пистолет в стрелбата при жените постигнаха Мария Гроздева и Антоанета Бонева.

#Лондон 2012 #Олимпиада #Олимпиадата в Лондон #България #Станка Златева #Тервел Пулев #Йордан Йовчев #Милка Манева #Иван Марков #Силвия Митева #Ивет Лалова #Александър Александров #Детелин Далаклиев #Стойка Петрова #Мария Гроздева #Антоанета Бонева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лондон 2012
Последно от Лондон 2012

Всички новини от Лондон 2012 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници