Стефка Костадинова: Много слабо българско представяне на Олимпиадата

Стефка Костадинова: Много слабо българско представяне на Олимпиадата
Председателят на БОК Стефка Костадинова по време на игрите в Лондон заедно с президента Плевнелиев и спортния министър Нейков. Снимка: БОК
A A+ A++ A

Председателят на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова изрази мнение, че представянето не българските спортисти на Олимпиадата в Лондон е било „много слабо".

"В никакъв случай не сме щастливи от това, че имаме два медала. За мен това въобще не е постижение. Много грешки и в методиката, и в подготовката, и в някои от самите състезатели", каза Костадинова, цитирана от Дневник.

Оценката на Костадинова се разминава от тези на премиера Бойко Борисов и спортния министър Свилен Нейков, които определиха представянето на България на Лондон 2012 като успешно.

"Светът напредва невероятно много, а ние изоставаме. А пари има. Пари държавата дава. Трябва да си направим невероятен анализ и големи изводи. При положение, че държавата даде толкова много средства, толкова много милиони за подготовката на всички спортисти, те бяха обезпечени на 100 процента. Самата организация, която зависеше от БОК в Лондон, беше на много високо ниво и всички ни благодариха", добави Костадинова.

Тя поздрави "нашите герои Станка Златева, Тервел Пулев, волейболистите ни, които са уникални момчета, момичетата на Илиана Раева, Йордан Йовчев, който е невероятен".

"Някои имаха и малшанс, но според мен, трябва да направят анализ първо федерациите, след това треньорите, докторите, спортните специалисти, спортните деятели, защото световният спорт се изравнява, а ние сме много назад", изтъкна тя.

Костадинова обясни, че българските състезатели са получили всичко, което са пожелали:

"Няма значение къде готвим нашите спортисти, всички бяха обезпечени - и тези, които тренираха в чужбина, и тези в България. Всяко тяхно желание беше изпълнено. Аз не виждам къде е грешката. Грешката те ще ни кажат къде е. Трябва да се съберат всички - федерации, треньори, специалистите от НСА. Какво правим? И допинг лаборатория направихме. Вчера Владимир Николов го каза най-точно, че само аз ще го разбера какво значи това да са четвърти. Много ми е тежко, много ми е мъчно! Знам, че Станка Златева въобще не заслужаваше второто място, тя е уникална. Искам вече като седнем всички и с вас журналистите, да обсъдим нещата."

Въпреки думите ѝ няколко спортисти се оплакаха от отношението на федерациите и повдигнаха въпроса да се състезават за други държави.

Председателят на БОК каза, че трябва да се направи промяна в подготовката, защото част от българските спортисти са изглеждали уморени в Лондон:

"Според мен, когато има олимпийски игри, предната година и предолимпийската за мен трябва тотална концентрация за игрите. В предолимпийската година трябва да се махнат световни и европейски първенства, комерсиални турнири, т.е върховата спортна форма трябва да бъде на олимпиадата. Ние бяхме уморени в Лондон в някои видове спорт. Нас ни нямаше някъде. С два медала се връщаме, какъв да е изводът?"

#Стефка Костадинова #Олимпиадата в Лондон #Лондон 2012 #медал #БОК #Български олимпийски комитет #Бойко Борисов #министър-председател на България #Свилен Нейков #министър на спорта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лондон 2012
Последно от Лондон 2012

Всички новини от Лондон 2012 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници