Интересни факти за билките и подправките
От древни времена, билките и подправките са част от ежедневието на хората. Ползват се в медицината, козметиката, кулинарията. Ароматите и свойствата, които имат могат да очароват всеки човек. Преди хладилника да навлезе в ежедневието ни, храната е била запазвана благодарение на билки. Foodpanda, представя още интересни факти, които навярно не знаете.
Паприката има повече съдържание на Витамин Ц от лимона.
Римляните са посявали босилек само след като са правили заклинания за плодородност на почвата. Ванилията е една от най-интересните за използване подправки и втората най-скъпа след шафрана.
Над 10 грама шафран могат да бъдат смъртоносни.
За 450 грама шафран са необходими над 20 часа труд.
Куркума- най-доброто лекарство срещу симптоми на Алцхаймер.
Начинът, по които приемаме аромата на дадена билка е заложен във всеки човек генетично.
Уасаби е подправка, която става пикантна чак след като бъде намачкана.
В много ресторанти се предлага прясна мента, която успокоява стомаха, освежава дъха и подсилва метаболизма.
Семена от копър и чай от резене съдържат летливи масла, които имат спазмолитични свойства и спомагат за предотвратяване на стомашно-чревни проблеми като подуване