800 милиона евро вече са събрани за възстановяването на "Нотр Дам"

800 милиона евро вече са събрани за възстановяването на "Нотр Дам"
A A+ A++ A

Дарения от почти 800 милиона евро само за ден вече са събрани за възстановяването на опожарената катедрала "Нотр Дам" в Париж, съобщава "Фигаро".

Френският народ се мобилизира и дарения се стичат отвсякъде – от обикновени граждани, компании и различни видове организации. Половин милиард евро обаче идват от три от най-богатите фамилии във Франция – Пино, Арно и Бетенкур.

Пино дарява 100 милиона евро чрез инвестиционното си дружество "Артемис". 82-годишният Франсоа Пино е третият по богатство човек във Франция. Той управлява компанията "Артемис" от 2003 г. насам, като дружеството притежава марките "Гучи", "Ив Сен Лоран" и "Бриони". Пино е известев любител на изкуството и меценат.

Милиардерът Бернар Арно също обеща да даде 200 милиона евро за каузата чрез компанията си LVMH, която е собственик на марките "Луи Вютон", "Живанши" и др.

Още 200 милиона евро ще дойдат от семейство Бетенкур. Половината от тях от козметичния гигант "Л’Ореал", който е тяхна собственост, а останалата половина през тяхна фондация.

Президентът на Франция Еманюел Макрон и Фондацията за културно-историческото наследство на страната също стартираха набиране на средства за Нотр Дам. В 800-годишната си история, катедралата е претърпявала скъпи и мащабни реставрации. Наскоро и Кулата-стрела, която се срути в пожара на 15 април, бе възстановена именно с многомилионна кампания из цяла Франция.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници