Атентатът в Бургас е подготвен извън България, твърди Цветанов

Атентатът в Бургас е подготвен извън България, твърди Цветанов
Вътрешният министър заяви, че не трябва да се всява паника и че българските служби полагат максимални усилия „всички да спим спокойно". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Терористичният акт на летището в Бургас е подготвен извън пределите на страната, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

По думите му, има и други хора, които са участвали в подготовката и реализирането на терористичния акт, но отказа да съобщи подробности, като посочи, че това е оперативна информация и не може да бъде разкривана на този етап.

Цветан Цветанов обясни по БНТ, че правителството полага максимални усилия заедно с международните партньори, за да идентифицира атентатора.

Той нито отрече, нито потвърди думите на британския премиер Дейвид Камерън, който каза, че атентатът в Бургас е извършен от „Хизбула" по време на срещата си с българския министър-председател Бойко Борисов в Лондон.

За момента се работи по няколко варианта за това кой е извършителят, но не може да се даде информация за това, каза вътрешният министър.

Цветан Цветанов подчерта, че България работи в пълна солидарност със службите по света, за да се стигне докрай в разкриването на всичко, свързано с атентата. По тази причина той е уверен, че ще стане ясно кой е извършил атентата.

Вътрешният министър заяви, че не трябва да се всява паника и че българските служби полагат максимални усилия „всички да спим спокойно".

Той каза, че по случая с атентата са се обадили много хора и това също натоварва с много работа вътрешното министерство, защото всеки сигнал трябва да бъде проверен.

Цветанов обаче благодари за всички получени сведения във връзка с терористичния акт. „Винаги във всяко едно престъпление всеки може да допринесе за неговото разкриване," подчерта той.

Вицепремиерът отрече информацията, че ДАНС в два поредни доклада е предупредила, че България е заплашена от терористични атаки. Той каза, че по тези въпроси трябва да се внимава с политическото говорене.

На въпрос дали ще поиска допълнително финансиране за службите, отговарящи за сигурността, Цветан Цветанов подчерта, че темата е чувствителна за обществото и затова първо ще се направи оптимизация на наличните ресурси.

Той подчерта още, че политическото говорене, че повечето средства отиват за полицейщина и за нарушаване на човешките права, не отговаря на истината.

„Ако използваме повече финансиране, то е за по-голяма сигурност," увери вицепремиерът.

#Цветан Цветанов #терористична атака #атентат #Бургас #Дейвид Камерън #„Хизбула" #ДАНС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници