Експерт: България с право се опасява от фракинга

Експерт: България с право се опасява от фракинга
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България има пълното право да се опасява от т. нар. „фракинг", заяви в писмо до „Файненшъл таймс" проф. Донка Ангелова от Химикотехнологичния и металургичен университет в София.

„В материала си Oilmen hope to carry shale revolution across the pond, г-н Гай Чезан споменава част от причините за съпротивата на т. нар. „фракинг" в Източна Европа и като българка бих желала да добавя още няколко", изтъква Ангелова, цитирана от БГНЕС.

„Първо, през м.г. в Ланкашър бяха регистрирани две малки земетресения след сондиране на газовата и петролна компания „Куадрила”. Според доклада на фирмата е „много вероятно" причина за това да е бил фракингът. Районът на Ланкашър обикновено не е склонен към трусове, но България е и само през т.г. изпита земетресения от 3.5 до 5.9 по скалата на Рихтер. Имаше стотици други вторични трусове. А фракингът би могъл да причини по-силни земетресения", посочва тя.

„Второ, България е малка държава, а районът, в който Шеврон иска да сондира, покрива близо четвърт от плодородната й земя. Тази част включва Добруджа – най-добрият къс земя за отглеждане на пшеница. Световният недостиг на зърно днес е много по-застрашителен, от която и да е липса на газ или петрол", подчертава професор Ангелова.

#България #фракинг #Файненшъл таймс #София #Източна Европа #Ланкашър #Рихтер #България #Добруджа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници