Владимиров: Намалихме задълженията на БДЖ без нито лев държавна помощ

Владимиров: Намалихме задълженията на БДЖ без нито лев държавна помощ
Владимиров призова всички политически сили да застанат зад реформите в БДЖ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Без нито лев държавна помощ и без да взимаме други заеми, сме намалили задълженията на железниците, заяви председателят на Съвета на директорите на БДЖ Владимир Владимиров.

Задълженията на БДЖ са многократно обявявани в публичното пространство. Когато ние влязохме като ръководство задълженията бяха 825 млн. лв. В момента те са 740 млн. лв”, заяви Владимиров по БНР във вторник.

„Задълженията на БДЖ са 740 млн. лв само защото не получихме двете субсидии за юли и август. Иначе биха паднали поне с десетина милиона надолу. Т.е. виждате, че въпреки че не сме получили нито лев държавна помощ, не сме вземали други заеми и намаляваме задълженията на железниците”, каза още той.

„С други думи, в железницата се извършва една мащабна реформа и аз бих призовал всички политически сили вместо да проявяват политическа партизанщина, байганьовщина и еничарство, да застанат зад реформите в БДЖ”, призова Владимир Владимиров.

По думите му спирането на субсидията за дружеството беше направено от гледна точка на това, че финансовият министър Симеон Дянков искаше да има гаранция, както и по този начин да бъдат подпомогнати реформите в БДЖ.

„Има погасено задължение към Световната банка от Министерството на финансите и ние обезпечаваме това задължение с почивни и други сгради на БДЖ”, каза още Владимиров.

Той посочи, че държавата ще се намеси значително в борбата с безбилетните пътувания. По думите му са необходими законодателни промени в борбата с безбилетните пътувания и с кражбите на горива.

„Министър Московски беше ясен, тези промени ще бъдат предложени на първото заседание на Народното събрание през есента”, посочи Владимиров.

„Ако навлязат частни фирми в железниците и те се справят добре и намалят разходите над държавата, това е добре. Така цялата система може да стане по-ефективна”, посочи председателят на Съвета на директорите на БДЖ.

#БДЖ #Владимир Владимиров #Симеон Дянков #финансов министър #Световната банка #Министерството на финансите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници