Железничарите празнуват в смутни времена за БДЖ

Железничарите празнуват в смутни времена за БДЖ
Първата неделя на август е професионалният празник на българските железничари. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Над 20 000 български железничари – служители на БДЖ и Национална компания „Железопътна инфраструктура" - празнуват в неделя, 5 август, професионалния си празник.

Професионалният празник на българските железничари се отбелязва всяка година през първия неделен ден на месец август.

Традицията да се чества Денят на железничаря датира от средата на миналия век и е свързан с историческия факт, че в началото на м. август през далечната 1888 г. железопътната линия Цариброд - София - Белово е открита за международни превози, като същевременно държавата откупува и линията Русе - Варна и започва нейната експлоатация. Така се учредяват Българските Държавни Железници.

От началото на 2012, до настоящия момент за проявен висок професионализъм, са наградени 29 локомотивни машинисти; 52 работници по ремонта в локомотивните депа и вагоноремонтните цехове; 6 служители на превозни бригади в пътнически влакове и 8 служители по експлоатация на товарните превози.

В поздравителния си адрес към българските железничари по повод професионалния им празник, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Ивайло Московски, посочва:

„Железниците са един от основните елементи за развитието на транспорта в една държава и винаги са били и ще бъдат гарант за стабилност, конкурентоспособност, качество и сигурност," посочва министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Ивайло Московски в поздравителния си адрес към българските железничари по повод професионалния им празник.

„За да постигнем това са необходими тежки оздравителни реформи в сектора, които да не позволяват отслабване на железопътния транспорт. Благодаря ви за това, че въпреки трудностите, които съпътстват реформата в железниците, вие не пренебрегвате служебния си дълг и се отнасяте с разбиране към усилията на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за подобряване на условията на работа и модернизиране на българските железници", добавя още министърът.

#БДЖ #Български държавни железници #Национална компания "Железопътна инфраструктура" #НКЖИ #железничари #Ивайло Московски #Министър на транспорта #професионален празник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници