Синдикати: Дянков превръща БДЖ в малка фирма с големи дългове

Синдикати: Дянков превръща БДЖ в малка фирма с големи дългове
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новите мерки, които ръководството на БДЖ трябва да представи до понеделник на финансовия министър Симеон Дянков, ще бъдат несериозни, заяви председателят на синдиката на българските железничари към КНСБ Петър Бунев.

Колкото повече свиват нещата в БДЖ, толкова по-невъзможно става връщането на заемите, каза още Бунев, цитиран от агенция „Фокус”.

В петък министър Симеон Дянков определи ситуацията в БДЖ като социалистическа.

Той заяви, че ако дружеството представи до понеделник списъка от инициативи и те бъдат одобрени, железниците ще получат августовската субсидия от около 14 милиона лева, която бе спряна преди дни.

„Както и предните мерки се оказа, че не доведоха до нищо добро, така и тези мерки сигурно също няма да доведат до нищо добро. Колкото повече свиват нещата в БДЖ, толкова по-невъзможно става връщането на заемите – това е истината”, изтъкна Бунев.

Като пример той посочи, че оставяйки 200 влака от 450, приходите в дружеството ще намалеят драстично.

„Разходите също ще намалеят, ако направят съкращенията. На практика остава едно малко предприятие с големи дългове, които няма как да изплати”, подчерта Бунев.

„Засега има само намерения за някакъв екшън план за съкращаване на половината влакове и половината персонал. Ако не се възстанови субсидията за „Пътнически превози", ще се мине към план за съкращаване. Това е несериозно и е поредната стъпка по унищожаване на железниците”, каза още синдикалният лидер.

„Работниците в БДЖ са малко шашнати, това е доста неочакван удар. За мен не е изненада, а си е поредната стъпка, защото първо имаше спиране на субсидията един месец, втори месец”, добави той.

Според него се говори съкращенията на служители да бъдат в „Пътнически превози”.

От „Пътнически превози”, където в момента работят 6000 служители, може би над 3000 ще трябва да си отидат, каза той.

По думите на Бунев в „Товарни превози” са намалели служителите и с това се срива бизнесът.

Той се надява правителството да вземе решение и да възстанови субсидията на „БДЖ – Пътнически превози".

Финансовият министър Симеон Дянков в петък отрече за масови съкращения в БДЖ.

Той определи изказванията на Йордан Недев като емоционални и подчерта, че съкращенията ще бъдат в рамките на разумното. Самият Недев обяви, че е възможно да подаде оставка.

„Големият проблем е, че Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) е една стабилна компания в момента, но БДЖ попадне ли в несъстоятелност, веднага ще окаже отражение върху инфраструктурата – и тя ще бъде завлечена. Там работят малко под 13 000 души, така че проблемът ще стане и за цялото направление, ще отпаднат доста хора”, каза още Петър Бунев.

#Петър Бунев #БДЖ #КНСБ #синдикат #Симеон Дянков #финансов министър #Пътнически превози #товарни превози #Национална компания „Железопътна инфраструктура” #НКЖИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници