Германският вътрешен министър: България и Румъния не са готови за Шенген тази година

Германският вътрешен министър: България и Румъния не са готови за Шенген тази година
Министърът на вътрешните работи на Германия Ханс-Петер Фридрих. Снимка: DPA
A A+ A++ A

България и Румъния не са готови да се присъединят към Шенгенската зона през тази година дори и поетапно, посочи германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих в интервю за местен вестник.

„Смятам, че в момента е невъзможно да има отворени граници за Румъния и България", заявява твърдо Фридрих и посочва, че продължава да подкрепя присъединяването на двете страни към Шенген на два етапа – първоначално летищата и пристанищата, а след това и сухопътните граници.

В интервюто обаче той подчертава, че е скептично настроен, че може да се премине към първия етап през тази година, цитира го бТВ.

В началото на миналия месец властите в Кипър, който е ротационен председател на ЕС, изразиха надежда, че през септември ще бъде възможно да се вземе решение за очакваното приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство.

„Това е един от на приоритетите на новото председателство на ЕС. Самият Кипър, член на общността от 2004 г., все още не изпълнява критериите за приемане в зоната без граничен контрол”, подчерта официален представител на Никозия.

#България #Румъния #Шенген #Германия #министър на вътрешните работи #Ханс-Петер Фридрих #Кипър #ЕС #Никозия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници