Децата в Шумен се натровили с макарони

Децата в Шумен се натровили с макарони
В сряда лекарска помощ потърсиха общо 11 първокласници, яли храна в училище. Снимка: freebg.eu
A A+ A++ A

Шестте деца от Шумен, които миналата сряда влязоха в болница с повръщане, температура и диария, са яли заразени със стафилококова бактерия макарони на фурна.

Кухнята майка е затворена, а фирмата ще бъде глобена с 1500 лв., съобщи БГНЕС.

„Взетите проби от макароните на фурна са показали положителен резултат за стафилококи. Останалите изследвани показатели са отрицателни“, каза директорът на Регионалната дирекция на Агенцията по безопасност на храните д-р Катя Райкинска.

Тя добави, че към момента кухнята на фирма „Вълеви 2010“ все още е затворена, както и столовете в ОУ „Петър Берон“ и СОУ „Васил Левски“.

Все още не е ясно дали инфекцията е първична или вторична, т.е. дали са били заразени продуктите за макароните на фурна или някой от персонала е носител на бактериите.

Предстои да излязат резултатите от изследванията на 7 души от персонала на кухнята – чревни проби и секрет от носоглътка, които се правят от Регионалната здравна инспекция.

„Според мен това е вторично заразяване – от персонала, който е работил с храната. Това обаче не можем да го твърдим със сигурност, преди да излязат резултатите от изследването, което ще стане утре“, каза главният епидемиолог в РЗИ – Шумен, д-р Марко Марков.

Освен кухнята на „Вълеви 2010“ ООД, актове от по 1500 лв. ще бъдат съставени и на фирмите „ПАМ“ и „Андромеда“, които стопанисват лавките в двете училища.

Шестте деца бяха изписани от болницата в събота, като в три от тях бяха изолирани стафилококови бактерии.

В сряда лекарска помощ потърсиха общо 11 първокласници, яли храна в училище.

Кухнята на „Вълеви 2010“ приготвя обяда на стотици ученици от 5 шуменски училища.

#Шумен #деца #ученици #макарони #заразени #акт #актове #бактерия #директорът

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници