Синдикати скочиха срещу проектозакона, забраняващ на децата да стъпват в църква

Синдикати скочиха срещу проектозакона, забраняващ на децата да стъпват в църква
От синдиката подчертават, че в този законопроект не е отбелязано, че за възпитанието на детето и ученика е необходима „държавна цензура“ в културния и обществения живот. Снимка: wired.com
A A+ A++ A

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ остро разкритикува проекта на Закон за детето, забраняващ воденето на деца на църква.

Според синдиката така записан, проектозаконът ще задълбочи бездуховността, арогантността и липсата на гражданско образование при възпитанието на българските деца, предаде Дарик.

„Третирането на синдикатите и църквата като нещо опасно и дистанцирането от тях е терор срещу нуждите на детето да се превърне в равностоен гражданин на Европа. Вероятно законотворците не са анализирали, че синдикатите учат хората на граждански права и позиции, а църквата въвежда християнските добродетели, жизненоважни за утвърждаване на истински духовни ценности в детския мироглед“, се посочва в позиция на синдикалистите, изпратена до медиите.

„Вероятно законотворците се надяват българските родители - без да въвличат своите деца в религиозни и синдикални дейности, да успеят да изградят силни личности с позитивна вяра и граждански отговорности, но никъде в света родителите не са се справяли сами“, се казва още в изявлението.

От синдиката подчертават, че в този законопроект не е отбелязано, че за възпитанието на детето и ученика е необходима „държавна цензура“ в културния и обществения живот.

Защото „лошите примери“, видени в порнографски канали, в изпълнения на фолк „звезди“, в поведение на „невъзпитани“ политици и неосъдени престъпници възпитават негативно и са в дисонанс с говореното в училище.

Никъде в законопроекта нямало текст, който въвежда цензура към лошите примери на обществото, за да запази крехкия детски мироглед.

„Досега българското общество далече не помагаше за възпитанието на децата с визуализиране на чутото в училище и децата виждаха как не се спазват правила и закони и как изключението е правило. Сега с текстовете в проектозакона за детето със забрани към синдикати и църква се гарантира изграждането на деца без християнска вяра и без гражданска позиция“, пишат още в позицията си синдикалистите.

Според тях в проектозакона задълженията на родителите се свеждат предимно да отглеждат физически децата си, „да изпълняват“ техните желания и нито дума за това да ориентират децата си религиозно, да ги възпитават в дух на толерантност, да бъдат партньори на учителите при тяхното духовно изграждане.

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ ще предложи на социалното министерство да оттегли този законопроект и да преосмисли концепцията на закона в интерес на българските деца.

#църква #проектозакон #синдикат #КТ „Подкрепа“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници