Шофьорската книжка на атентатора засичана в България и през 2007 г.

Шофьорската книжка на атентатора засичана в България и през 2007 г.
В Пловдив през 2007 г. е била регистрирана за първи път фалшивата шофьорска книжка, която беше намерена у атентатора в Бургас. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Документът за самоличност, намерен у атентатора в Бургас, е бил засечен в България преди 5 години.

Информацията е съобщил вътрешният министър Цветан Цветанов на днешното секретно заседание на Народното събрание, на което той, външният министър Николай Младенов и представители на спецслужбите докладваха във връзка с терористичния акт, предаде „Дневник“.

Депутати казаха, че в Пловдив през 2007 г. е била регистрирана за първи път фалшивата шофьорска книжка, която беше намерена у атентатора в Бургас.

Не е ясно дали документът е бил ползван от същото лице. Шофьорската книжка била много добре фалшифицирана и вероятно не е правена в България.

Тази информация била единственото ново нещо, което депутатите научили по време на днешното изслушване.

Атентаторът влязъл в България на 29 юни във Варна и три пъти наемал автомобил под наем, с който обикалял в Бургаска област, разказаха депутати.

Не станало известно откъде пристига в страната, но от разказите на Цветан Цветанов разбрали, че „живее в ЕС, но от 20 години не живее в ЕС“.

От директора на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Константин Казаков депутатите научили, че няма сигнал за предстоящи заплахи, нито са получавали такива за атаката на 18 юли.

Шефът на Националната разузнавателна служба ген. Драгомир Димитров пък казал, че през 2012 г. не са получавали сигнали за заплахи, но се работи по всички сигнали.

В кулоарите на парламента представители на опозицията се ядосваха, че въобще е трябвало да има такова закрито заседание.

„Какво му беше тайното, при положение че чухме тези информации в сутрешните блокове на телевизиите“, коментираха депутати, гледали изявленията на Цветан Цветанов в сутрешни блокове.

Дискусиите продължиха близо два часа, като народни представители разказаха, че вътрешният министър си е изпуснал доста сериозно нервите след забележка на депутата Атанас Мерджанов (БСП).

Докато Цветанов обяснявал плановете за изработване на специални закони за службите, на които трябвало да се осъществява парламентарен контрол, Мерджанов не се сдържал и го репликирал от място, че канят вицепремиера във вътрешната комисия, а той не идва.

Това очевидно изнервило Цветан Цветанов и той разпалено започнал да крещи и да удря по трибуната, като за пореден път обявил, че нищо не било направено по този въпрос през последните 20 години и попитал къде са предложенията на БСП за закон за разузнаването, разказаха депутати.

Цветан Цветанов е заплаха за правителството и националната сигурност, каза пред журналисти Мерджанов.

#България #терористична атака #израелски туристи #Бургас #Цветан Цветанов #закрито заседание #шофьорска книжка #Атанас Мерджанов #национална сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници