Следващият ВСС трябва да поеме лидерството в съдебната реформа според Ковачева

Следващият ВСС трябва да поеме лидерството в съдебната реформа според Ковачева
Диана Ковачева изрази мнението, че реформата в съдебната система трябва да бъде проведена от ВСС, а не от изпълнителната власт, която нямала правомощията за такава намеса. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако следващият състав на Висшия съдебен съвет не поеме лидерството за реформа в съдебната система, ще бъдат загубени още 5 години, обяви министърът на правосъдието Диана Ковачева.

„Много е важно кандидатите, които имат желание да бъдат част от следващия ВСС да бъдат хора, които имат визия за бъдещето на съдебната система, а не хора, които просто се появяват и влизат в един орган, без значение какъв е той," обясни Диана Ковачева, цитирана от БГНЕС.

Тя подчерта, че е много важно кандидатите за ВСС да отговарят на условията за професионализъм и безукорна репутация.

Диана Ковачева изрази мнението, че реформата в съдебната система трябва да бъде проведена от ВСС, а не от изпълнителната власт, която нямала правомощията за такава намеса.

Според нея кандидатите за ВСС трябва да бъдат хора с лична мотивация и идеи за решения на проблемите с натовареността на съдиите и бавното правосъдие.

Министърът добави, че сегашният съвет е признал като своя грешка това, че е загубил връзката със съдебната система.

„В този смисъл наистина е жалко, защото един постоянно действащ ВСС има сериозен потенциал да свърши много работа," заяви правосъдният министър и посочи, че може би мандатът трябва да се съкрати на 3 години, защото 5 са твърде много.

„Все пак това е конституционен въпрос, но 3 години на мен ми изглежда достатъчно време, за да можеш да се разгърнеш и в същото време да не се откъснеш от колегите си," заяви Диана Ковачева.

Що се отнася до кандидатурите, издигнати във вторник от парламента в последния момент, министърът посочи, че процедурите в закона осигуряват публичност и прозрачност и гаранция за състезателност.

„Доколкото не се нарушават процедурите, ако всичко е в рамките на процедурите и всичко е в рамките на закона мисля, че няма нарушаване на процедурата и това не е проблем," каза тя.

Диана Ковачева се надява законът да бъде приложен с необходимото чувство за отговорност.

Тя коментира, че в обществото е останало неразбиране за това, защото съдия Мирослава Тодорова беше уволнена.

Правосъдният министър посочи, че се обмислят промени в закона за съдебната власт, според които ако наистина има сериозен обществен интерес, да се обявят мотивите, за да бъде ясно защо е взето това решение.

#Диана Ковачева #ВСС #Мирослава Тодорова #натовареност #министър на правосъдието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници