Френската компания „Тотал“ ще търси нефт и газ в българския шелф

Френската компания „Тотал“ ще търси нефт и газ в българския шелф
Всичките търсещо-проучвателни работи в площ „Блок 1-21 Хан Аспарух“ са за сметка и риск на „Тотал Е&П България“ Б.В. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Френската компания „Тотал“ получи разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море.

Министерският съвет одобри издаването на разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в площ „Блок 1-21 Хан Аспарух“, съобщиха от МС.

Документът се издава на компанията „Тотал Е&П България“ Б.В., определена за титуляр на разрешението чрез конкурс.

Тя поема задължението да изпълни работна програма, отговаряща на конкурсното му предложение и изискванията на конкурсните книжа. Задължителната работна програма има за цел откриване на ново или нови конвенционални находища от нефт и/или природен газ.

Всичките търсещо-проучвателни работи в площ „Блок 1-21 Хан Аспарух“ са за сметка и риск на „Тотал Е&П България“ Б.В.

В случай че в площ „Блок 1-21 Хан Аспарух“ бъде открито икономически изгодно за разработване и добив находище, титулярят на разрешението може да поиска да получи по право концесия за добив на нефт и/или природен газ по реда и при условията на Закона за подземните богатства.

Френската компания Total („Тотал“) е спечелила правата да търси и проучва за природен газ и нефт в Черно море – блок „Хан Аспарух“, съобщи преди около две седмици министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Министерския съвет.

Френската компания ще проучва в над 14 000 квадратни километра от територията на Черно море за срок от пет години.

„ExxonMobil не е подала оферта поради собствени съображения, които те ще обяснят в писмо. Причината да не подадат финансова оферта са не условията на конкурса, а политиката на тяхната компания. Според мен причината е, че те имат блокове в Румъния, които в момента изследват, и по-скоро са съсредоточили инвестициите си в тези територии, в които вече имат права“, обясни министър Делян Добрев.

#Черно море #„Блок 1-21 Хан Аспарух“ #газ #нефт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници