Археолози откриха изключителна находка в средновековна крепост

Археолози откриха изключителна находка в средновековна крепост
A A+ A++ A

Оловен печат, какъвто досега не е откриван в България, откриха археолози при разкопкитена средновековната крепост Лютица, край Ивайловград, съобщиха от Националния исторически музей.

През тази година на крепостта Лютица работят две експедиции - на Националния исторически музей и на Националния археологически институт с музей при БАН, която се финансира от Министерството на културата.
 
Първите проучвания започнали през юли. Археологът от НИМ Виолина Кирякова попаднала на ценния печат. Той е с изображение на императрицата Ирина (Йоланда) Монфератска Комнина Дукена Палеологина, втората съпруга на Андроник II Палеолог. От едната страна е изобразена Ирина, а от двете й страни са изписани имената. От другата страна има изображение на Богородица с младенеца.

Според проф. Константин Дочев това е първият такъв печат, открит в България, а другите известни са два и се съхраняват в Британския национален музей. Находката е изключително ценна и показва, че Лютица е важен български град, с управителите на който са водели кореспонденция владетелите на най-големите средновековни държави.

Според доц. Владимир Пенчев императрицата е управлявала в периода 1284 - 1317 г. Ирина е родена с името Йоланда през 1274 г. в княжество Монферат, днешна Италия. Тя е дъщеря на Вилхелм VII (1240-1292), маркиз дьо Монферат, и на втората му съпруга Беатрис Кастилска (1254-1286). Ирина e внучка по майчина линия на Виоланта Арагонска и крал Алфонсо X от Кастилия. През 1284 г. Йоланда е омъжена за овдовелия византийски император Андроник II и приема православното име Ирина, значещо мир.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »