Цените на горивата доближиха рекордните си стойности

Цените на горивата доближиха рекордните си стойности
Най-масовият бензин А95 в понеделник се продаваше по бензиностанциите за 2,66 лв., което е с 4 ст. по-малко от март. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цените на горивата на дребно доближиха до рекордните си стойности от 21 март.

През последните дни дизелът повтори тогавашната си стойност от 2,73 лв., но тогава това равище се задържа само ден, отбелязва „Дневник“.

Най-масовият бензин А95 в понеделник се продаваше по бензиностанциите за 2,66 лв., което е с 4 ст. по-малко от март.

Във вторник сутринта „Лукойл“ предлага в бензиностанциите си горивото за 2,64 лв. за литър, а дизела - за 2,71 лв., показва справка на сайта на компанията.

Поскъпването идва след вдигането на цените на едро в събота, което се случва за четвърти път от началото на юли. За периода дизелът е поскъпнал с 23 ст., а бензинът с 18 ст.

„Две са причините за повишението на цените на дребно - рязкото поскъпване на горивата на световните пазари през последните две седмици и повишаването на курса на долара спрямо еврото“, обяснява търговският директор на „Петрол“ Иван Костадинов.

В средата на юни от „Лукойл“ спряха да обявяват публично цените на горивата на едро с мотива, че срещу дружеството се води разследване от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Антимонополният орган разследва за картел четири компании – „Лукойл“, ОМВ, „Нафтекс Петрол“ и „Ромпетрол“.

Преди време от КЗК обявиха, че са открили нарушения, но окончателно произнасяне на комисията няма.

В края на март, когато бяха постигнати досегашните рекордни цени на горивата, барелът сорт брент се котираше за над 120 долара.

След това суровината започна да поевтинява до средата на юни, когато отново пое нагоре. Последваха колебания до над 106 долара за барел на 19 юли.

Във вторник преди обед суровината се търгуваше за 103,70 долара за барел.

#„Ромпетрол“ #„Нафтекс Петрол“ #ОМВ #„Лукойл“ #бензиностанции #бензин #горива

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай