Московски обещава 1.5 млрд. лв. за жп инвестиции

Московски обещава 1.5 млрд. лв. за жп инвестиции
Транспортният министър Ивайло Московски не отстъпва в спора със синдикатите за БДЖ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След оздравителните мерки за БДЖ в жп инфраструктурата в България ще се инвестират 1.5 млрд. лв., заяви транспортният министър Ивайло Московски на четвъртия ден от общата стачка на железничарите.

„Няма такова нещо, правено до момента. Предстои приватизация на „Товарни превози“, оптимизация на „Пътнически превози“, категорични бързи мерки за оздравяване на БДЖ и довеждане до състояние, в което може да получава и финансиране, и доверие. Всички тези неща минават през непопулярни мерки“, подчерта транспортният министър по БНР.

Той прехвърли топката за съдбата на преговорите между синдикатите и мениджмънта на БДЖ в ръцете на стачните комитети, като дори покани стачкуващите да отидат на преговори в Германия с някои от кредиторите на затъналите в дългове държавни железници.

„Обясних, че темата е силно политическа вече, тъй като нещата не опират само до институцията, финансирала сделката. В Германия има Държавно-експертна застрахователна компания и обезпечението минава през техния държавен бюджет – става дума за 156 млн. евро. В понеделник заминавам за Германия“, съобщи Московски.

„Разпоредил съм на ръководството на БДЖ да си проведат разговори със стачните комитети, да си говорят и по Колективния трудов договор“, уточни Московски.

От своя страна Петър Бунев, председател на Синдиката на българските железничари към КНСБ, коментира, че нито един стачен комитет досега не е поканен да седне на масата на преговорите.

„Ние винаги сме заявявали, че ще се срещнем с министъра, стига да има желание“, обясни Бунев.

„Разубедил съм днес да не започват гладна стачка някои железничари. Днес е 4-ят ден на стачката, всеки ден са стачкували до днес различни хора. От утре започва да стачкува смяната, която беше в първия ден. Не може да се искат преговори с ултиматуми“, категоричен е Бунев.

#БДЖ #синдикати #протести #стачка #жп #Ивайло Московски #Министър на транспорта #Петър Бунев #влакове #кредитори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници