Затяга се контролът при производството на био храни
Нова наредба затяга контрола при производството на био храни. Преди да стигне до пазара всеки продукт ще преминава през лабораторен анализ за качество. Веселина е един от регистрираните 6471 производители на био продукти у нас. Тя отглежда био лавандула и произвежда етерични масла. Невъзможността да се ползват хербициди за плевелите е причина работната ръка да става все по-малко и все по-скъпа. Био храните не били по-полезни от обикновените Никакво научно изследване не е показало до този момент ясно, че има полза за здравето от био храните, твърди доклад на Американската ... Прочети повече „Тази контролираща фирма има задължението да проверява продуктите, които са в националното и европейското законодателство за отглеждане. Новото е преди издаването на сертификата за биологично производство да се вземат проби за анализ , за да се гарантира , че продуктът наистина има биологичен статус”, заяви Нина Рашева, началник отдел “Биологично производство”. Такива договори между производителите и сертифицираните фирми за контрол е имало и досега, предаде Нова тв. „Ако някой се съмнява, вече има регистър на био производителите, където името на фирмата, може веднага да се провери дали е био контролирана. В този регистър се качват и сертификатите.” , заяви Веселина Ралчева.