Арабската лига призова сирийския президент Асад да се оттегли

Арабската лига призова сирийския президент Асад да се оттегли
Премиерът и министър на външните работи на Катар призова Башар Асад „да вземе това смело решение, за да спаси страната си и да се сложи край на убийствата и разрушенията“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Страните от Арабската лига призовават президента на Сирия Башар Асад да се оттегли незабавно от властта, обяви премиерът на Катар Хамад бин Джасам ал Тани на пресконференция в Доха.

В замяна ще му бъде гарантирано, че ще може без опасност да напусне страната, предаде АФП, цитирана от БТА.

В Доха късно вечерта в неделя започна извънредна среща на равнище министри на Арабската лига.

Премиерът и министър на външните работи на Катар призова Башар Асад „да вземе това смело решение, за да спаси страната си и да се сложи край на убийствата и разрушенията“.

Едновременно с това Арабската лига призова сирийската опозиция и Свободната сирийска армия да сформират преходно правителство, което да поеме управлението на страната след оттеглянето на президента.

На срещата бе взето решение страните от Арабската лига да отпуснат 100 млн. долара за сирийските бежанци.

На практика Арабската лига предлага на Дамаск решение, сходно на решението за Йемен.

Страните от Съвета за сътрудничество в залива гарантираха безопасността на бившия йеменски президент Али Абдула Салех, след като той доброволно се отказа от президентския пост и напусна страната.

Съветът на Европейския съюз предвижда да бъде съгласувана процедура за контрол върху търговски кораби и транспортни самолети, пътуващи към Сирия, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на дипломатически източници. Целта на тези мерки е да се пресекат доставките на оръжие за режима в Дамаск.

При сраженията между правителствени части и бунтовници в неделя в Сирия за загинали над сто души.

Cирийски бунтовници превзеха военно училище недалеч от град Алепо, съобщи „Ройтерс“, като се позова на дезертиралия генерал от сирийската армия Мустафа ал Шейх. Според него това е военен гарнизон, който охранява подхода към Алепо от север.

„Асошиейтед прес“ посочва, че в офанзивата срещу Алепо участват над 1000 въоръжени бунтовници от неизвестна досега групировка, наречена „Бригада на обединението“.

В неделя близо 20 танка и стотици войници от четвърта дивизия на сирийската армия, командвана от Махер Асад, брат на президента Башар Асад, навлязоха в предградието на Дамаск Барза.

Очевидци съобщават, че по време на операцията са били екзекутирани 20 цивилни, заподозрени във връзки с бунтовниците. Продължава офанзивата на правителствените части и в други райони в покрайнините на Дамаск.

#Свободна сирийска армия #Доха #Катар #Башар Асад #Алепо #Дамаск #Сирия #Арабска лига

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници