БСП настоява за „безпощаден анализ“ на атентата в Бургас

БСП настоява за „безпощаден анализ“ на атентата в Бургас
Сергей Станишев е категоричен, че БСП не търси политически дивидент от атентата в Бургас, а настоява да се начертаят мерки за противодействие на тероризма. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

БСП настоява за безпощаден анализ на причините, довели до терористичната атака срещу израелски туристи в Бургас, заяви лидерът на партията Сергей Станишев.

По думите му, атентатът е свидетелство, че има пробив в националната сигурност, и щом се е стигнало до взрив с толкова много жертви, значи системата за сигурност не е работила така, че да предотврати терористичния акт, предаде БНР.

Сергей Станишев е категоричен, че БСП не търси политически дивидент от атентата в Бургас, а настоява да се начертаят мерки за противодействие на тероризма.

Според лидера на социалистите един инцидентен атентат не изчерпва проблема, дори да се разкрият конкретните извършители и поръчители.

„Да, имало е такива предупреждения за терористични атаки и когато съм бил министър-председател и сме вземали конкретни мерки, които да засилят сигурността по важните обекти," посочи още Сергей Станишев.

„Важното е, че след като има предупреждение от Израел, ако е имало веднъж подобна конкретна заплаха, възниква въпросът дали нещо се е променило в цялата схема по посрещане, настаняване, пребиваване на израелските туристи. Това са въпроси и настоях да се свика Консултативен съвет по националната сигурност, защото именно там пред всички институции трябва да се направи анализът и да се начертае план за действие, който да не допусне подобно нещо за в бъдеще," каза Сергей Станишев.

Той коментира, че заплахата от тероризъм няма да изчезне, защото България живее в нова среда.

Лидерът на БСП и ПЕС подчерта, че атентатът е провокирал и деликатни външнополитически въпроси - дали политиката на България не е нарушила баланс в поведението към Близкия изток.

„Необходим е честен, безпощаден анализ, защото ако нищо не се промени, не сме застраховани от повторение на такава трагедия," смята Сергей Станишев.

На въпрос дали България е свободен коридор за придвижване на терористични структури, лидерът на БСП каза, че отговор трябва да дадат специалните служби.

#Сергей Станишев #БСП #ПЕС #Трагедия в Бургас #Бургас #летище #израелски туристи #терористична атака

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници