Младенов: Външната политика не е провокирала атентата в Бургас!

Младенов: Външната политика не е провокирала атентата в Бургас!
Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Българската външна политика в никакъв случай не е провокирала терористите да извършат атентата в Бургас, заяви министърът на външните работи Николай Младенов.

„Няма нищо в случилото се, което да води в такава посока на анализ. Анализът, който се прави, и който има най-висока степен на вероятност, е това, че има целенасочена атака срещу израелски туристи с цел да бъдат поразени максимален брой израелски граждани. Това е консистентно с терористични атентати, които са се случвали в други държави по света, което показва, за съжаление, една тенденция или политика на терористични групировки да покажат, че израелските граждани по цял свят могат да бъдат уязвени”, коментира Младенов по БНР в събота.

„Това няма нищо общо с България. В България имаме възможно най-отворения, най-свободния, най-открития диалог както с израелското правителство, израелското общество, така и с арабските страни, така, ако искате, и със страни като Иран. През последните няколко години в България има доста по-сериозен туристически интерес от Иран. И България, и Израел сме достатъчно силни като общества”, подчерта министърът.

Той добави, че ще се вземат максималните мерки, за да не се случи терористичен акт отново.

„Работим максимално бързо по откриването на извършителите, но това няма да промени начина, по който работим, и начина, по който живеем. Ние няма да станем жертва на терористите от някакъв страх. Ние сме по-силни от тях във всяко едно отношение”, категоричен бе той.

По думите на външния министър, ако се стигне до ясно доказателство за посоката на този атентат, България ще бъде абсолютно категорична и решителна във всички дипломатически и други мерки, които ще предприеме, за да покажем на международната общност виновните за това, което се е случило в Бургас.

„Към момента никой от нашите партньори в ЕС, НАТО, включително и САЩ, не са прибързали да посочат откъде идва организацията на този акт”, каза още първият български дипломат.

„Нашето категорично решение е да не се сочи с пръст, да не се сочи потенциалната посока, от която може да е дошла организацията на този атентат, докато не приключим с разследването. Ако тази ситуация бъде погледната от гледната точка на Израел и на проблемите, които Израел има с организации като „Хизбула", с реториката, която тече с Иран, това е съвсем различен контекст, но той не е български и няма нужда да се превръща в български”, коментира Младенов.

Той добави, че Израел не е поставил България в неудобно положение с твърденията си, че Иран и „Хизбула" са замесени в атентата.

На критиката на ген. Тодор Бояджиев (специалист по въпросите на сигурността и бивш заместник-началник на Българското разузнаване) относно изтеглянето на българските външни разузнавачи от посолствата в чужбина под претекста за заклеймяването на ДС, Младенов отговори:

„Това са глупости, които говорят хора, които са толкова обрасли в паяжини, че просто нямам думи. Това са пълни глупости".

„Недейте да се отнасяте към собствената си държава, към собственото си общество с такова отвращение и пренебрежение. Българските служби на всички нива в момента работят по изключително професионален начин. Това, че някой, пенсионирал се преди 20 години, в момента говори тези неща, показва тоталната липса на връзка с това, което се случва. България днес не е България от 1988, 1976 или не знам коя година”, каза още Младенов.

По-късно ген. Бояджиев коментира за агенция „Фокус", че атентатът е провокиран единствено от желанието да се нанесе удар на Израел.

„Чудовищно е, че ударът се нанася върху абсолютно невинни хора, че между загиналите има жена, която е трябвало да дари живот. Това са наистина варварски неща и тук трябва общо реакцията не само в България, а въобще по света да е изключително остра, негативна и да доведе до повече усилия за изпреварващи действия за предотвратяване на тези актове, а не за демонстрация на бързо действие, след като лошото се е случило”, каза той.

Всички летища, пристанища, пощенски станции, автогари и жп гари в страната все още функционират при повишени мерки за сигурност след атентата от 18 юли в Бургас.

#Николай Младенов #министър на външните работи #Трагедия в Бургас #атентат #Бургас #летище #терорист #България #НАТО #САЩ #Израел #Иран #Хизбула #ДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници